Artikkelikuva

Outo maailma

Facebook-viesti voi viedä oikeuteen Zimbabwessa, Kuubaan suunnitellaan golf-lomakeskuksia, urheilukilpailut ajavat riolaisia kodeistaan.

Zimbabwessa Facebook-viesti voi viedä oikeuteen

Zimbabwe. Zimbabwelaismies joutuu kesäkuussa oikeuden eteen kirjoitettuaan Facebookissa myönteiseen sävyyn Egyptin vallankumouksesta.

”Se, mitä tapahtui Egyptissä, järisyttää diktaattoreja ympäri maailmaa. Ei muuta asetta kuin yksimielinen päämäärä. Jäljittelemisen arvoista, hei”, Vikas Mavhudzin väitetään kirjoittaneen pääministeri Morgan Tsvangirain facebook-seinälle.

Syyttäjän mukaan Mavhudzi pyrki lietsomaan Tsvangirain kannattajia kapinaan maata yli 30 vuotta hallinnutta presidentti Robert Mugabea vastaan. Oppositiojohtaja Tsvangirai muodosti yhteishallituksen Mugaben kanssa vuonna 2009.

Mavhudzista tuli ensimmäinen fb-viestin vuoksi pidätetty zimbabwelainen. Hän pääsi kuitenkin vapauteen maksettuaan noin 140 euron takuun.

Aiemmin tänä vuonna lähes viisikymmentä zimbabwelaista joutui syytteeseen maanpetoksesta, koska he olivat keskustelleet Egyptin mielenosoituksista. Riittävän todistusaineiston puuttuessa oikeusistuimet kuitenkin vapauttivat valtaosan syytetyistä. JR.

Kuubaan suunnitellaan golf-lomakeskuksia

Kuuba. Kun Fidel Castro­ vuonna 1959 otti vallan Kuubassa, hän hankkiutui ensi töikseen eroon golfkentistä. Vallankumouk­sellisten mielestä laji edusti porvarillista rappioelämää.

Nyt Kuuban hallitus on New York Timesin mukaan siirtämässä valtion ja golfin suhdetta uusille urille. Se on myöntänyt alustavan luvan neljän luksusluokan golf-lomakeskuksen rakentamiselle. Täyttä varmuutta asiasta ei vielä ole, mutta uusien yksityistämislinjausten jälkeen lupien uskotaan muuttuvan lopullisiksi.

Esimerkiksi Standing Feather yhtiö suunnittelee 1200 loma-asunnon rakentamista Kuubaan. Jos yhtiön sunnitelma toteutuu, lomaosake maksaisi noin 600 000 dollaria ja täysihoitovuorokausi hotellissa noin 200 dollaria.

Lomakohteita on tarkoitus myydä kanadalaisille, aasialaisille ja eurooppalaisille turisteille. Yhdysvaltojen kansalaiset eivät edelleenkään saa sijoittaa rahojaan saarivaltioon. MT.

Urheilukilpailut ajavat riolaisia kodeistaan

Brasilia. Rio de Janeiro järjestää jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut vuonna 2014 ja olympialaiset 2016. Kisat vaikeuttavat riolaisten elämää jo nyt. Tuhannet kaupunkilaiset joutuvat lähtemään kodeistaan kisoihin liittyvien rakennustöiden tieltä.

Riossa vierailleen Amnesty Internationalin johtajan Shalil Shettyn mukaan ihmisille on tarjottu uusia koteja jopa 60 kilometrin päästä. Häädetyille ehdotetut korvaukset ovat olleet mitättömiä.

Uusien bussireittien tieltä Riossa aiotaan tuhota 3 000 taloa. Rion asuntoministerin Jorge Bittarin mukaan kaupunki ei kuitenkaan yritä työntää köyhiä pois. ”Uudet reitit vastaavat kysyntään, joka Riossa on ollut jo vuosikymmeniä […] bussit tulevat köyhien, eivät rikkaiden käyttöön.”

Niin ikään hän väittää, että häädettävien perheiden lukumäärä on huomattavasti pienempi kuin niiden vähätuloisten ihmisten, jotka hyötyvät liikenteen parannuksista ja slummeihin tehtävistä investoinneista. JR.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!