Artikkelikuva

"Et tiedäkään, mitä vaimollani on kaavun alla"

Dubai on hämmentävä sekoitus upouutta ja ikivanhaa. Kaupunki tarjoaa länsituristille mahdollisuuden kysyä vaikeita kysymyksiä.

Torstai on Dubaissa vapaapäivä, kello käy kymmentä aamulla. Jumeirahin moskeijassa valkoiseen arabiasuun pukeutunut nelikymppinen arabimies asettelee nappimikrofonin paikalleen, toivottaa turistilaumalle salaam aleikumit ja alkaa puhua täydellistä englantia.

Mies puhdistautuu ennen moskeijaan menoa, näyttää kuinka rukoillaan ja polvistutaan oikein, resitoi kuin imaami ja muistuttaa kaiken aikaa, että valokuvien ottaminen on sallittua.

Mies paljastuu maailmanluokan stand up -koomikoksi, paikalliseksi Conan O’Brieniksi. Jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä, hän kertoo, ettei ole imaami, vaan harras muslimi, joka työskentelee siviilityönään kiinteistöbisneksessä. ”Kun päästään ulos moskeijasta, voitte tarttua hihasta, jos suunnittelette asunnon ostoa.”

Moskeijavierailun on järjestänyt sheikki Muhammedin kulttuurisen yhteisymmärryksen keskus, ja sen tarkoitus on poistaa länsimaisten ennakkoluuloja islamia kohtaan. Kun koittaa vapaiden kysymysten aika, turistit ovat kohteliaita.

Joku kysyy miehen valkoisen arabikaavun historiaa. Perinteinen päähine suojaa auringolta, mies vastaa. Hän näyttää, kuinka hiekkamyrsky sattuessa liepeet voi kääntää kasvojen eteen niin että vain silmät näkyvät. ”Tätä käytetään myös CNN:llä ihmisten säikyttelemiseen”, mies sanoo satiirisesti.

Mitenkäs moniavioisuus, pohjautuuko se uskontoon, rohkea nuori nainen kysyy, ja ilmapiiri sähköistyy. Mies ei häkelly, vaan selittää laveasti, kuinka järjestelmä on luotu naisten suojaksi. Miehiä on kautta historian kuollut sodissa ja tapaturmissa. Pitäähän kuolleen veljen vaimolle järjestää jotenkin turva. Kaikkien vaimojen tulee saada tasa-arvoisesti rahaa ja aikaa mieheltään. Ja olihan Vanhan Testamentin sankareillakin satoja vaimoja. Siihen verrattuna islamin nykymeininki on kevyttä kamaa. Vaimoja saa miehen mukaan olla korkeintaan neljä.

Seuraava kysymys. Mies osoittaa minua, ja minähän kysyn: jos olisin muslimimies, voisinko mennä yhdellä kerralla naimisiin kolmen naisen kanssa? Mies ei häkelly vaan toistaa kysymyksen suureen ääneen. ”Can you marry three women at the same time?”

Mies levittelee käsiään ja hymyilee. Periaatteessa siihen ei ole estettä, mutta käytännössä näin ei tapahdu, “jollet satu löytämään kolmea tyttöä, jotka tykkäävät toisistaan niin paljon, että suostuisivat moisiin häihin.”

Joku kysyy naisten pukeutumisesta. Mies viittoo mukanaan olevan naisen puhumaan. Naisella on perinteinen musta asu, joka kuitenkin paljastaa kasvot. Hän on miehen vaimo, britti, käännynnäinen muslimi. Muoti on muotia, nainen selittää. ”Tällaisissakin puvuissa on kosolti yksityiskohtia, kimaltelevaa hopeaa ja detaljeja. Hurjimmillaan niistä joutuu maksamaan tuhansia euroja. Esimerkiksi Lontoon Harrods-tavara­talossa on nykyään muslimeille omat osastonsa. Kyseessä on valtava bisnes”, nainen kertoo.

Ja kyllä. Hunnun tarkoitus on peittää mahdollisimman hyvin naiselliset muodot.

”Mutta sitä te ette tiedä, mitä kaikkea vaimollani on kaavun alla”, mies huomauttaa vierestä. Turistit hytkyvät naurusta.

Avoimen humoristinen ote uskontoon teki vaikutuksen. Show-meininki ei ole yhdysvaltalaisten televisioevankelistojen yksinoikeus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!