Haiti kaavailee armeijaa

Haitin presidentti Michel Martelly puskee läpi suunnitelmaa perustaa maalle armeija.

Alkuvaiheessa rekrytoitaisiin 3 500 sotilasta vartioimaan rajaa ja taltuttamaan levottomuuksia, kertoo New York Times. Armeijan tarkoituksena olisi täydentää alimitoitettua poliisilaitosta, jonka johtajan Mario Andresolin mukaan maassa on poliiseja vain puolet tarvittavasta määrästä.

Martellyn suunnitelma maksaisi lähes sata miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Monet armeijan perustamista kannattavat kansanedustajatkin epäilevät, onko maanjäristyksestä toipuvalla maalla siihen varaa.

Yksi syystä armeijasuunnitelmalle on myös työttömyys – armeija voisi tarjota työtä sitä kipeästi kaipaaville nuorille aikuisille. Sadat työttömät harjoittelevat jo sotilastaitoja Haitissa siinä toivossa, että he voisivat työllistyä armeijaan.

YK:lla on rauhanturvajoukko ja Haitissa, niiden mandaattiin ei kuulu yhteistyö Haitin armeijan kanssa. YK:n mukaan YK:n turvallisuusneuvoston pitäisi hyväksyä uusi mandaatti rauhanturvajoukoille, jos Haiti perustaa oman armeijan.

Haitin armeija lakkautettiin vuonna 1995.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!