Somaliassa apu ei yllä eniten tarvitseville

Lääkärit ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja Unni Karunakara kehottaa avustusjärjestöjä lopettamaan virheellisen kuvan antamisen Somalian nälänhädästä ja myöntämään, että suurimmassa hädässä olevien ihmisten auttaminen on käytännössä mahdotonta.

 Somaliassa vieraillut Karunakara sanoo Guardianin haastattelussa olevansa vakuuttunut siitä, että mikään järjestö tuskin kykenee toimimaan sodan runtelemassa maassa. Hänen mielestään fraasit ”nälänhätä Afrikan sarvessa” ja ”pahin kuivuus 60 vuoteen” kätkevät sen tosiasian, että kyse on ihmisten tuottamasta kriisistä, johon ratkaisuksi eivät riitä rahalliset avustukset.

Karunakaran mukaan krooninen aliravitsemus on tuttu ilmiö Itä-Afrikassa, ja somalialaiset ovat 20 vuotta kestäneen sodan mittaan kokeneet useita kovia aikoja. Tämän vuoden kato oli vain heinänkorsi, joka lopulta katkaisi kamelin selän.

Kymmenilletuhansille Kenian ja Etiopian pakolaisleireissä asuville, Somaliasta paenneille ihmisille järjestöt ovat voineet taata ravintoa ja lääketieteellistä apua .

”Meidän on kenties pakko elää sen tosiasian kanssa, ettemme tosiasiassa pysty auttamaan eniten avun tarpeessa olevia”, Karunakara epäilee.