Rasismi rehottaa Libyassa

Libyan kapinalliset ovat pidättäneet satoja mustia afrikkalaisia ja syyttäneet heitä toimimisesta palkkasotilaina Muammar Gaddafin joukoissa.

Kapinallisten vankiloissa pääkaupunki Tripolissa on selvästi enemmän ihmisiä muista Afrikan maista kuin libyalaisia. Monet Gaddafin puolesta taistelleet libyalaiset päästettiin kotiinsa heti sen jälkeen, kun he olivat luovuttaneet aseensa.

Pidätykset kuvastavat ”syvällä olevaa rasismia ja Afrikan-vastaista tunnetta libyalaisessa yhteiskunnassa”, Human Rights Watchin tutkija Peter Bouckaert sanoi New York Timesille. Bouckaert on vieraillut useissa vankiloissa Tripolissa.

”Meille on täysin selvää, että useimmat pidätetyistä eivät ole sotilaita, eivätkä ole eläessään kantaneet asetta”.

Tajuran asuinalueen vankilassa Tripolissa on vangittuna satoja ihmisiä eri puolilta Afrikkaa. Yksi vanginvartijoista, insinööri El Araby Abu el-Meida myöntää, että suurin osa vangeista on maahan muuttaneita maatyöläisiä.

” Omalla maatilallani on sudanilainen työntekijä, enkä pidättäisi häntä”, el-Meida sanoi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!