Outo maailma

Hitler houkuttelee seuraajia Mongoliassa, liian pelottava kummistustalo, nainen huijasi ex-miestään halkovauvalla yms.

Hitler houkuttelee 
seuraajia Mongoliassa

Mongolia. Uusnatsi-ideologia kerää kannattajia yllättävässä paikassa – Mongoliassa. Motivoijana toimii Kiina-viha.

”Useimpien ihmisten mielestä äärioikeistolainen retoriikka menee liian pitkälle, mutta on nähtävissä konsensus, jonka mukaan Kiina on imperialistinen, ’paha’ ja aikeissa valloittaa Mongolian”, Franck Billé Cambridgen yliopistosta sanoo.

Uusnatsit ovat hyökänneet ulkomaalaisia vastaan, ja yksi ryhmä on kertonut parturoineensa 
kaljuksi naisia, joiden se epäili 
harrastaneen seksiä kiinalaisten miesten kanssa.

Jotkut ääriryhmät Mongo-liassa ovat omaksuneet natsien symbolit. ”Kunnioitamme Adolf Hitleriä. Hän opetti meille, miten voimme säilyttää kansallisen identiteettimme”, Big Brotheriksi itseään nimittävä Tsagaan Khass -ryhmän perustajajäsen sanoo.

Dayar Mongol -järjestön johtaja Zagas Erdenebileg puolestaan syyttää kiinalaisia osallisuudesta prostituutioon ja huumekauppaan. ”Jos veremme sekoittuu ulkomaalaisten kanssa, tuhoudumme välittömästi”, hän sanoi Time-lehdelle.

Toisessa maailmansodassa Saksan armeija valikoi neuvostoliittolaisista sotavangeista teloitettaviksi sotilaat, joilla oli mongolialaisia piirteitä. JR.

Liian pelottava kummitustalo

Taiwan. Näyttelijän työ voi joskus käydä vaaralliseksi. Sen ovat saaneet tuta taiwanilaisen Janfusun Fancyworld -huvipuiston kummitustalon näyttelijät.

Kummituksia, tappajia ja muita kauhistuksia esittävät työntekijät ovat onnistuneet pelottelutyössään liian hyvin. Moni kummitustalossa vieraillut on säikähtänyt niin perusteellisesti, että on käynyt kummituksiin käsiksi, kertoo Taiwanissa ilmestyvä The China Post.

Yksi korvapuustin saaneista työntekijöistä, zombie-puvussa esiintynyt Chen Shao-yu, kysyi mukiloijaltaan syytä lyöntiin.

”Halusin vain selvittää, oletko todellinen vai et”, oli mies vastannut.

Toista tappajan roolipuvussa ollutta näyttelijää mojautti vanha rouva sateenvarjolla jalkoväliin sellaisella voimalla, että miesnäyttelijä joutui sairaslomalle vammojaan parantelemaan.

Jotkut huvipuiston palkkaamista näyttelijöistä ovatkin kieltäytyneet jatkamasta työssään vedoten usein toistuviin pahoinpitelyihin. PL.

Nainen huijasi ex-miestään halkovauvalla

Kolumbia. Pohjoiskolumbialaisessa Barranquillan kaupungissa paljastui omintakeinen huijaus, jossa nainen yritti saada ex-miehensä takaisin, kertoo El Tiempo -lehti. Eron jälkeen 36-vuotias nainen ilmoitti olevansa raskaana.

Miehellä oli edellisestä suhteestaan kolme poikaa, joten hän ilahtui kuullessaan, että nainen odotti tyttöä. Mies seurasi naisen raskauden etenemistä ja tarkasteli innostuneena kahden ensimmäisen raskauskuukauden aikana otettuja ultraäänikuvia.

Kaikki vaikutti normaalilta, kunnes nainen ilmoitti synnyttäneensä 19. heinäkuuta. Miehen epäilykset alkoivat herätä, kun nainen ei päästänyt häntä katsomaan vastasyntynyttä sairaalaan.

Joitakin päiviä myöhemmin nainen kertoi vauvan kuolleen. Hautajaiset järjestettiin samana päivänä. Nainen saapui paikalle moottoripyörän kyydissä, kantaen sylissään pientä puulaatikkoa. Ennen maahan laskemista epäluuloinen ”isä” avasi laatikon kannen. Laatikossa ei ollut lapsen ruumista, vaan lakanaan kääritty halko.

Edellisen kerran Barranquillassa tapahtui vastaavanlainen huijaus vuonna 1996. Silloin vauvana oli riepumytty. AV.

Tyhmä kysymys

Palstalla kysytään kysymyksiä, joita ei muualla kehtaisi esittää.

Miksi kaupassa on niin 
paljon eettistä krääsää?

Miksi niin suuri osa pienten yrittäjien eettisistä tuotteista 
on turhaa krääsää?

Markkinointi- ja ostopäällikkö Johanna Koskinen ekokauppa Ruohonjuuresta vastaa:

”Usein yrittäjien ajattelu on tuotelähtöistä, ei niinkään asiakaslähtöistä. Eli myydään sitä, mitä on saatavilla, eikä mietitä, mitä asiakkaat haluaisivat ostaa.

Olen joskus aikaisemmin ollut mukana kehitysmaakauppatoiminnassa. Siellä tehdään todella hyvää työtä, mutta ajattelu oli ainakin silloin vielä aika tuotelähtöistä.

Jos Bangladeshissa tehtiin nukkeja, niitä myytiin, koska haluttiin auttaa, vaikka kysyntä olikin varsin pientä. Tuotot tulivat ruokatarvikkeista, kahvista, teestä ja suklaasta, joille löytyy kysyntää.

Muiden tuotteiden ei oletettukaan myyvän ja jos niitä joskus myytiin, aina parempi. Tuotteiden kiertonopeuksia ei ajateltu, vaan työtä tehtiin hyvällä sydämellä.

Olen ollut Ruohonjuuressa nyt 11 vuotta ja siinä aikana olemme tehneet paljon työtä sen eteen, että tuntisimme asiakkaiden tarpeet ja voisimme tarjota heille sitä, mitä he haluavat.” HM.

Kuukauden kamppis

Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Potku suoraan vatsaan

Oletko nähnyt Pink Floydin The Wall -elokuvan? Jos vastaus on kyllä, käy ihmeessä katsomassa netistä kanadalaisen Blurred Vision -yhtyeen versio kappaleesta Another Brick in the Wall.

Siinä iranilaistaustaisten veljesten luotsaama kanadalaisbändi on siirtänyt kappaleen ahdistavasta koulumaailmasta ahdistavaan nykypäivän Iraniin. Se on saanut alaotsikokseen Hey Ayatollah, leave those kids alone. Eli: hei ajatollah, jätä lapset rauhaan.

Pink Floydin alkuperäisessä versiossa opettajat ja koulu yrittävät jauhaa oppilaiden yksilöllisyyden tasaiseksi massaksi, mutta koululaiset pistävät kampoihin. Blurred Visionin versio puolestaan on kuvitettu pätkillä Iranin kovalla kädellä tukahdutetuista mielenosoituksista. Opettajien sijaan ahdistavaa valtaa käyttävät ajatollahit.

Video tekee jotain, johon uutiset eivät pysty: se tuntuu potkulta suoraan vatsaan, antaa pienen aavistuksen siitä, miltä mielenosoittajista on täytynyt tuntua, kun koneisto jauhaa.

Testikatselussa ainakin koko Maailman Kuvalehden toimitus oli kananlihalla. PL.

Linkki videoon löytyy maailman kuvalehden facebook-sivun kautta.

Julkaistu Maailman Kuvalehti Kumppanissa 9/2010.

Muut Maailman Kuvalehden linkit

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!