Artikkelikuva
Jaime ja Beti Maldonadon El Nahual -vapaaehtoisjärjestö tarjoaa ilmaista koulutusta köyhien lapsille.

"Täällä lapsi voi olla lapsi"

El Nahual -vapaaehtoisorganisaatio tarjoaa ilmaista koulutusta Quetzaltenangon köyhille Guatemalassa.

Guatemalan Quetzaltenangossa sijaitsevan koulurakennuksen seinälle on maalattu suuri, värikäs kuva, jossa erikokoiset, -näköiset ja -väriset lapset kurkottavat kohti taivasta. Maalauksen yläpuolella kiemurtelee teksti: ”Värikkäin käsin maalaamme uuden maailman”.

”Vapaaehtoisprojekteissamme on kyse solidaarisuudesta ja tasa-arvosta. Meillä ei ole paljon rahaa, mutta meillä on halu auttaa lapsia”, El Nahual -vapaaehtoisorganisaation johtaja Jaime Maldonado kertoo kotinsa aurinkoisella katolla.

Ilmaista koulutusta Quetzaltenangon köyhille tarjoava El Nahual on Maldo­nadon ja hänen vaimonsa Betin elämäntyö. Guatemalassa suuri osa lapsista ei saa minkäänlaista koulutusta köyhyyden vuoksi. Kun univormu ja koulukirjat maksavat usean kuukauden palkan, moni lapsi joutuu aamuisin jäämään kotiin vanhempiensa avuksi.

Kuutisen vuotta sitten syntyneessä kouluprojektissa varallisuudella, ihonvärillä, tai sosiaalisella asemalla ei ole väliä. Jokainen on tervetullut. ”Monelle alueen lapselle tämä on ainoa mahdollisuus”, Jaime Maldonado miettii.

Maldonado korostaa, että koulutuksen ohella lapsi saa El Nahualissa usein myös kipeästi tarvitsemaansa huomiota ja pysyvyyden tuomaa turvaa. Alkoholismi ja perheväkivalta ovat verisen sisällissodan runtelemassa Guatemalassa laajalle levinneitä, akuutteja ongelmia. El Nahualissa lapsi voi olla lapsi, tuntea iloa ja onnea huolen ja surun sijasta.

”Uskomme, ettei antamiseen tarvita paljon. Yksi teko on tärkeämpi kuin tuhat sanaa. Ei meilläkään aluksi ollut mitään, maksoimme vaimoni kanssa koulun vuokran pienistä säästöistämme ja opetimme itse koulun oppilaita”, Maldonado kertoo.

Tänään El Nahualin kouluprojektit pyörivät oman koulurakennuksen lisäksi kolmen julkisen koulun tiloissa. Opettajina toimivat ulkomaalaiset vapaaehtoistyöntekijät.

Järjestö ei tuota voittoa, vaan käyttää kaiken saamansa rahan yhteisön kehittämiseen.

”El Nahualissa kaikki ovat mukana sydämellään. Sitä, mitä ihminen tekee sydämellään, ei voi rahassa mitata. El Nahual on yhteisö ja yhteisössä on voimaa”, Maldonado sanoo.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!