Yhdysvaltojen läheisyys yhdistää

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Jennifer Piero, 27, toimittaja

Kuuba

”Minulla ei ole meksikolaisista pahaa sanottavaa. He ovat ystävällisiä, älykkäitä, hauskoja, vastuuntuntoisia. Ruoka on herkullista, paljon kuubalaista värikkäämpää.

Kielen ja siirtomaahistorian lisäksi Meksikoa ja Kuubaa yhdistää Yhdysvaltojen läheisyys. Meillä on myös samankaltainen taipumus kärsiä, mikä näkyy bolero- ja saippuaooppera-addiktiona. Kummassakin maassa lauletaan paljon.

Meksikolaiset näkevät kuoleman avoimemmin kuin kuubalaiset. Kuubassa kuolleita surraan ja kuolemaa pelätään.

Muiden latinojen tapaan Meksiko on kuubalaisille silta Yhdysvaltoihin. Nyt kun matka meriteitse Kuubasta Yhdysvaltoihin on käynyt vaikeaksi, kuubalaiset matkaavat ensin meritse Meksikoon ja yrittävät sieltä käsin Yhdysvaltoihin.”

Jorge Carranza, 35, asianajaja

Meksiko

”Pidän hirmuisesti kuubalaisista, paitsi Miamin kuubalaisista, jotka ovat rasistisia, äärioikeistolaisia ja ylimielisiä. Heihin on tarttunut republikaanien propaganda.

Muut kuubalaiset ovat maailman parhaita ihmisiä: optimisteja, iloisia, ystävällisiä, lämpimiä ja kauniita.

Jopa täällä Meksikossa asuvista kuubalaisista suuri osa kannattaa Castroja. Meillä on kuubalaisten kanssa paljolti yhteinen historia: siirtomaa-aika, itsenäisyystaistelut, vaikea suhde Yhdysvaltoihin.

Kuuba on aina kokenut Meksikon läheiseksi, saihan maa Meksikolta tukea Yhdysvaltojen kauppasaarron pahimpina vuosina. On vahinko, etteivät kaksi viimeisintä oikeistohallitusta ole enää tukeneet Kuubaa.”