Tuntemattomia ja hengenheimolaisia

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Amarbat Baigalmaa, 32, toimittaja, Ulan Bator, Mongolia

”Mongolialaisilla on hyvin kielteinen kuva kiinalaisista, vaikka kontakteja on vähän. Jotkut mongolialaiset ovat suorastaan vihamielisiä, koska kaikki kiinalaiset eivät pidä Mongoliaa itsenäisenä. Mongolialaisten mielestä kiinalaiset ovat ylimielisiä. Huhujen mukaan Kiinassa on yhä karttoja, joissa Mongolia näytetään osana valtavaa Kiinaa.

Mongolialaiset ajattelevat, että kiinalaiset tietävät meistä hyvin vähän. Mongolialaisten mielestä erot meidän ja kiinalaisten välillä ovat erittäin suuria. Kiinalaiset syövät puikoilla ja kirjoittavat merkeillä, me käytämme veistä ja haarukkaa ja kirjoitamme kyrillisillä aakkosilla. Kiinalaiset luulevat omistavansa mongolialaisen kulttuurin Mongolian maakuntansa kautta.”

Chen Yu, 30, jatko-opiskelija, Guangzhou, Kiina

”Kuulin Mongoliasta jo lapsena. Kyseessä oli kyllä meidän maakuntamme. Maantiedon tunnilla opin, että on olemassa myös toinen Mongolia, joka on itsenäinen maa. Opin, että Mongolia on yhtenäinen ja että sen väliaikainen jako johtuu historiallisista syistä. Minun on vaikea ajatella Mongolian valtiota erillisenä Mongolian maakunnastamme.

Kiinalaiset matkustavat paljon, mutta en ole kuullut kenenkään käyneen Mongoliassa. Jostain syystä mediassa ei puhuta Mongoliasta. Kuulemme kyllä kun mongolialaiset johtajat vierailevat Kiinassa. Mielestäni Kiinalla on hyvät ja ystävälliset suhteet kaikkien naapurimaidensa kanssa. En tiedä mongolialaisista mitään. Ehkä he ovat samanlaisia kuin me.”


Julkaistu Kumppani-lehdessä 7-8/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!