Kulttuuripalat

Romanihistorian näyttely ja pyöräilyodysseia.

Mustalainen vie – museoon

Raitiovaunussa pistää silmään juliste, jossa lukee: Varokaa, mustalaisia! No jo on poliittisesti epäkorrekti mainoskampanja, sitä ensin ajattelee.

Tarkempi syyni kuitenkin osoittaa, että juliste mainostaa Euroopan romanihistorian näyttelyä. Näyttely kertoo siitä, mikä tapahtuu julisteen silmäilijällekin: väärinymmärryksestä.

Helsingin Hakasalmen huvilan näyttelyllä on kunnianhimoisempi tavoite kuin vain perinteiden ja pukujen esittely. Se haluaa antaa mahdollisuuksia pohtia ja purkaa kävijöiden ennakkoluuloja. Näyttelyssä tutkitaan romanien avulla sitä, miten vierautta katsellaan ja kohdellaan asenteiden läpi.

Julkinen keskustelu osoittaa, et-
temme satojen vuosien rinnakkaiselonkaan jälkeen ole sinut romanivähemmistömme kanssa. Samalla moni kysyy, miten suhtautua uusiin romanitulokkaisiin, jotka kerjäävät kadulla. Ehkäpä näyttely antaa pureskeltavaa tähänkin kysymykseen. HM.

Varokaa mustalaisia! Väärin-
ymmärryksen historiaa -näyttely 
Hakasalmen huvilassa Helsingissä elokuun loppuun asti, 
Mannerheimintie 13 D. Vapaa pääsy.

Polkien polla kevenee

Toimittaja Matti Rämö polki vuoden 2007 toukokuusta syyskuulle Tunisiaan ja takaisin. Lähtölaukauksen antoi sairaus, josta toipuminen pakotti antautumaan kuntoutusohjelmalle. Pyörä vei mennessään. Mukana seurasi useitakin missioita; yksi niistä oli halu osoittaa, että muslimimaassakin on turvallista pyöräillä.

Reissun vaiheista syntynyt Rengasrikkoja Saharassa tarjoilee yksityiskohtaista selontekoa teiden varsilta ja telttapaikoilta, päivän aikana taittuneista kilometreistä, kulutetuista euroista. Sujuvan raportoinnin ohessa Rämö tekee havaintoja luonnosta, ohivilisevistä maisemista, kylistä ja kaupungeista. Reissussa rähjääntyy; mies peseytyy puolalaisessa motellissa ensimmäistä kertaa reilun viikon helteissä poljettuaan. Näin pitkällä odysseialla pyörää on tuon tuosta fiksattava, ruhjeita lääkittävä, selviydyttävä, armottomat säät kestettävä.

Rengasrikkoja Saharassa on valoisa ja partiopoikamaisen innokas sekoitus matkaopasta ja pyöräilypäiväkirjaa. Hienoa, että hyvä ja hapekas olo löytyy pyörän satulasta. AV.

Matti Rämö: Rengasrikkoja 
Saharassa. Polkupyörällä Pakilasta 
Pohjois-Afrikkaan. Minerva 2009.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 6/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!