Mustia siirtomaaisäntiä ja pelottavia vuokralaisia

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Abdirizak Esse, mies, 37, hankesuunnitelija, Bosaso, Somalia

”Somalialaiset pitävät etiopialaisia perinteisinä vihollisinaan. Kutsumme etiopialaisia ”mustiksi siirtomaaisänniksi”, koska he ovat osallistuneet kolonisaatioon eurooppalaisten rinnalla. Jos somalialainen haluaa loukata maanmiestään, hän käyttää nimitystä ”amhari”, mikä viittaa etiopialaisiin. Vihasuhde on peräisin uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta ja maariidoista.

Etiopialaiset näyttävät ikivanhalta kansalta, ja ovat ylpeitä omasta kulttuuristaan. Etiopialaiset ovat enemmänkin maltillisia kuin temperamenttisia. Heillä on tarkka yhteiskunnallinen hierarkia. Etiopialaiset syövät raakaa lihaa, mikä on somalialaisten mielestä erittäin huono tapa.”

Anonyymi, nainen, 28, ohjelmasuunnittelija, Addis Ababa, Etiopia

”Kumpikin kansa elää tiiviissä yhteisöissä ja viihtyy enimmäkseen omissa piireissään sekä kotimaassa että ulkomailla. Etiopialaiset pelkäävät ottaa somalialaisia vuokralaisia. He luulevat, että jos he vuokraavat talonsa yhdelle somalialaiselle, paikalle saapuu 20 tai 30 vuokralaista.

Etiopialaisilla on paljon vitsejä somalialaisista. Toisaalta etiopialaiset ovat vieraanvaraisia monille vaikeissa olosuhteissa eläville, kuten somalialaisille pakolaisille. Ihmiset eivät usein tiedä hallitustensa väleistä, ja ovat siitä huolimatta ystävällisiä.”


Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!