Kulttuuripalat

Inhimillisiä kertomuksia Euroopasta ja kaksi rajanylitystä intiaanien maailmaan.

Rajat ryskyvät taiteessakin

Bosnialais-ranskalaisen Maja Bajevicin (s.1967) videoinstallaatio Le Voyage seuraa marokkolaisten meristä muuttomatkaa kohti Eurooppaa. Horjuva käsivarainen kamerakuvaus limittyy arabiankielisellä tekstityksellä varustettuihin otoksiin Casablanca-elokuvasta.

Italialaiset Torinon työläiskortteleissa kasvaneet Gianfranco Botto (s. 1963) ja Roberta Bruno (s. 1966) kuvaavat taiteessaan lasten ja nuorten elämää lähiöissä.

Bajevic, Botto ja Bruno esittäytyvät Helsingin Taidehallissa 17 taiteilijan joukossa. Näyttely Borders&Beyond ravistelee rajoja, tosia tai kuviteltuja; kansallisia, poliittisia ja henkisiä.

Useimmat näyttelyn taiteilijoista elävät, asuvat ja työskentelevät eri kulttuureissa, alkuperäisen kotimaansa ulkopuolella. Näyttelyn teokset ovat inhimillisiä kertomuksia, haaveita ja tulevaisuuden kuvia tämän hetken Euroopasta.

Borders&Beyond Helsingin taidehallissa (Nervanderinkatu 3) 22.11. asti.

Liput 8 ja 5,50 euroa, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy.

Anni Valtonen

Matka intiaaniuuteen

Tänä syksynä rajan intiaanien maailmaan voi ylittää ainakin kahden eri teoksen kautta.

Norjalainen Anders C. Krogh eli vuoden kissakansaksi kutsuttujen intiaanien luona Brasilian ja Perun rajan tuntumassa. 23-vuotias romantikko lähti matkaan pelkissä shortseissa aikomuksenaan elää loppuelämä viidakossa. Matkasta syntynyt teos Jaguaarin voima on vilpitön kertomus hyvistä intiaaneista ja pahoista valkoisista. Tarinan imu syntyy Kroghin pakkomielteestä löytää salaperäinen pitkähiuksisten heimo, jolla ei ole koskaan ollut kontaktia ulkopuoliseen maailmaan.

Siinä missä Jaguaarin voima ravistelee lukijaa ahdistumaan intiaanikulttuurien tuhoutumisesta, sarjakuva Marcosin piippu kuvaa erästä alkuperäiskansojen vastarinnan muotoa. Päähenkilö Vasco etsii kadottamaansa ystävää Etelä-Meksikon zapatistiyhteisöstä. Intiaanien oikeuksia ajavan kapinallisryhmän vieraana Vascoa huijataan vaihtuvien identiteettien labyrinttiin. Sarjakuvan perään on lisätty zapatisteja ihaileva, hieman saarnaava teksti, jossa kuvataan kiehtovasti zapatistien postmodernia intiaanifilosofiaa ja -strategiaa.

Anders C. Krogh: Jaguaarin voima. Bazar.

Javier de Isusi: Marcosin piippu. Like.

Heta Muurinen

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2009.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!