Vietnam hukkuu mereen

Jos merenpinta nousisi metrin, vaikutukset tuntuisivat 56 miljoonan ihmisen elämässä, pääasiassa Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Itä-Aasiassa.

Vietnam. Vietnam on maailman maista se, joka kärsii ilmastonmuutoksesta johtuvasta merien pinnannoususta kaikkein eniten. Näin todetaan Maailmanpankin ja Center for Global Developmentin raportissa, joka julkaistiin Climatic Change -aikakauslehdessä lokakuussa 2008.

Ilmaston lämpeneminen todennäköisesti nostaa merten pintoja yhden metrin. Merenpinta saattaa nousta jopa viisi metriä, jos Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköt sulavat erityisen nopeasti.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan napa-alueet ovat viimeksi olleet huomattavasti nykyistä lämpimämpiä noin 125 000 vuotta sitten. Tuolloin jään sulaminen nosti meren pintaa neljästä kuuteen metriä.

Vahingot: 10 % bkt:stä

Tutkijat selvittivät merenpinnan nousun vaikutuksia 84 kehitysmaahan. He tutkivat muun muassa vaikutuksia maiden väestöön, viljelysmaahan ja bruttokansantuotteeseen. Pieniä saarivaltioita ei otettu tutkimuksessa huomioon.

Tutkimuksen mukaan yhden metrin pinnannousu vaikuttaisi 0,3 prosenttiin tutkittujen maiden maa-alueista. Luku on sinänsä pieni, mutta se merkitsisi muutoksia noin 56 miljoonan ihmisen elämään. Viiden metrin pinnannousu vaikuttaisi lähes 250 miljoonaan ihmiseen.

Pinnannousun vaikutukset keskittyvät Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Itä-Aasiaan. Vietnamin lisäksi suurimpia häviäjiä ovat muun muassa Egypti ja Mauritania. Egyptin maanviljelysmaasta 13 prosenttia jäisi veden alle. Mauritania menettäisi viisi prosenttia bruttokansantuotteestaan. Pinnannousun taloudelliset vaikutukset olisivat rajuimmat Vietnamissa – maan bruttokansantuotteesta katoaisi yli kymmenen prosenttia.

Nouseva merenpinta pakottaisi ihmiset myös liikkeelle. Egyptissä noin 10 prosenttia maan asukkaista joutuisi jättämään kotinsa, jos meren pinta nousisi metrin.

Menestystarinan loppu?

Brittiläinen kansalaisjärjestö Oxfam korostaa tuoreessa Vietnamia ja ilmastomuutosta käsittelevässä raportissaan, että Vietnam on yksi viime vuosina parhaiten menestyneistä kehitysmaista. Vuonna 1993 vietnamilaisista 58 prosenttia oli köyhiä; vuonna 2006 köyhien osuus oli enää 18 prosenttia. Näillä näkymin Vietnam todennäköisesti saavuttaa YK:n vuosituhattavoitteet vuoteen 2015 mennessä. Ilmastonmuutos kuitenkin uhkaa tätä kehitystä.

Vietnamin osuus ilmastonmuutoksen syntymisessä on yksi maailman pienimmistä. Vuonna 2000 maa tuotti 0,35 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Oxfam vaatiikin kansainvälistä yhteisöä auttamaan Vietnamia varautumaan ilmastonmuutokseen.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!