Relaa reilusti!

Gambia tarvitsee kansainvälistä matkailubisnestä tuomaan maahan matkailutuloja. Mutta niistä jää paikallisille vain rippeet.

”Emme me ole tulleet tänne kurjuutta katselemaan”, puuskahtaa keski-ikäinen nainen hotellin matkamuistomyymälän edessä. Hän on lomalla Gambiassa, mutta ei ole poistunut hotellista kertaakaan.

Nainen ei ole ainoa, joka viettää lomansa turistialueella. Gambian matkailu on keskittynyt kymmenen kilometrin pituiselle rantaviivalle, jota reunustavat hotellit, ravintolat ja muut turistien viihdykkeet. Jos ei poistu hotellialueelta, voi kuvitella olevansa missä tahansa lomaparatiisissa.

Pakettimatkojen varassa

Pikkuruisessa Gambiassa vieraili vuonna 2006 kaikkiaan 120 000 matkailijaa. Suosituimmissa matkailumaissa, kuten Espanjassa, vierailee vuosittain kymmeniä miljoonia turisteja.

Ilman kansainvälisiä matkanjärjestäjiä Gambiaan riittäisi vain kourallinen tulijoita. Maan matkailuviranomaisten mukaan 87 prosenttia turisteista on pakettimatkaajia.

Turismi on köyhälle maalle houkutteleva elinkeino, sillä se ei vaadi suuria investointeja. Sen sijaan se tuo maahan ulkomaista valuuttaa ja on luonut Gambiaan 16 000 työpaikkaa.

Turismin vaikutukset eivät kuitenkaan ole vain positiivisia, eikä kaikkia vaikutuksia voi mitata rahassa.

Kulttuurin muutokset näkyvät turistillekin, kun kiljuva lapsijoukko juoksee auton perässä pyytäen karkkia, lahjoja, mitä vain. Lisäksi turismi muuttaa luontoa ja ihmisten elinkeinoja: Hiekkarannat kärsivät eroosiosta, sillä hiekkaa on käytetty hotellien rakentamiseen. Hotellialueet ovat peittäneet alleen viljelymaata, ja viljelijät ovat joutuneet muuttamaan muualle.

Yhteydet paikallisiin tärkeitä

Turismin suurin ongelma on kuitenkin tulojen vuotaminen kohdemaan ulkopuolelle. Brittiläinen Jonathan Mitchell ja gambialainen Jojoh Faal ovat tutkineet turismin rahavirtoja Gambiassa. Heidän mukaansa pakettimatkan hinnasta suurin osa menee ulkomaisille matkanjärjestäjälle, lentoyhtiölle ja hotellille.

Turistin lomaansa käyttämästä rahasta jää Gambiaan noin puolet. Maan köyhille koko summasta päätyy seitsemän prosenttia.

”Niissä maissa, joissa linkit turismin ja paikallisten välillä ovat vahvat, neljäsosa tuloista päätyy köyhille”, Mitchell kertoo. Esimerkiksi Vietnamissa tässä on onnistuttu Gambiaa paremmin.

Turismin ja paikallisten yhteyksiä voidaan vahvistaa vaikkapa palkkaamalla hotelleihin paikallisia myös vastuutehtäviin. Lisäksi hotellien tulisi käyttää entistä enemmän kunkin maan omia maataloustuotteita, tuontitavaroista tulot kun päätyvät kohdemaan ulkopuolelle.

Gambiassa hallitus on tukenut paikallisten osallistumista turismiin esimerkiksi kouluttamalla paikallisista virallisia oppaita. Oppaiden toimisto sijaitsee turistialueella, ja palvelujen käyttö on koetettu tehdä mahdollisimman vaivattomaksi.

Mitchellin mielestä Gambian hallitus ei kuitenkaan tue turismia riittävästi. Hallituksen tulisi markkinoida maataan, jottei se olisi matkanjärjestäjien armoilla.

”Riippuvuutta pahempaa olisi vain se, että matkanjärjestäjät vetäytyisivät maasta”, hän toteaa.

Matkakohteiden välinen kilpailu on kovaa, ja matkanjärjestäjät etsivät jatkuvasti uusia kohteita. Jos järjestäjät lähtisivät Gambiasta, matkailu jäisi tyhjän päälle. Gambialla on tästä kokemusta: Turistit kaikkosivat maasta vuonna 1994, kun maan nykyinen presidentti Yahya A. J. J. Jammeh kaappasi vallan sotilaallisesti ja ulkomaalaisia kehotettiin välttämään maahan matkustamista.

Kestävyyttä – teoriassa

Suomesta lähtee Gambiaan lentokoneellinen Tjäreborgin turisteja joka torstai. Konserni on toiminut Gambiassa jo 40 vuotta.

”Turismi on tärkeää työllisyydelle ja maan tuotteiden menekille. Paikalliset hyötyvät matkailusta, kun saadaan lisää katuvaloja ja kivoja ravintoloita”, tiedottaja Arja Pucilowski sanoo.

Pucilowskin mukaan Tjäreborgilla on kestävän kehityksen periaatteet, jotka koskevat kaikkia matkakohteita. Yrityksen nettisivuilta löytyvien periaatteiden mukaan Tjäreborg pyrkii vähentämään ympäristölle haitallisten aineiden käyttöä, suojelemaan kasveja ja eläimiä sekä tehostamaan resurssien käyttöä.

Sosiaalista kestävää kehitystä ei periaatteissa mainita.

Pucilowskin mukaan periaatteiden toteutuminen vaihtelee. Konsernilla ei ole nimettyä tahoa, joka valvoisi toimintatapoja. Ongelmiin puututaan, jos ne tulevat yrityksen tietoon.

Pucilowskin mukaan gambialaiset haluavat saavuttaa yhtiön asettamat standardit, koska he haluavat pitää konsernin asiakkaanaan.

Tjäreborg käyttää gambialaisia bussifirmoja ja tukee yhtä koulua ja päiväkotia. Matkanjärjestäjä myös vie halukkaita katsomaan paikallista elämänmenoa.

”Toiset haluavat vain nauttia auringosta. Kyllähän lomalla pitää rentoutua”, Pucilowski sanoo.

Nolo perhevierailu

Espoolainen Friida Turku vieraili Gambiassa pakettimatkalla. ”Paketti oli todella edullinen verrattuna itse varattuihin lentoihin”, hän perustelee.

Paikallisten palvelujen käyttäminen oli hänen mielestään hankalaa, sillä palvelut sijaitsivat turistialueen ulkopuolella. ”Monien ainoaksi Afrikan-elämykseksi jäi hotellilla esiintyvät tulennielijä-soturit.”

Turku ymmärtää silti, miksi monet jäävät hotellialueelle. Kokematon matkailija voi olla hukassa vieraassa paikassa.

Hän itse tutustui Gambiassa paikallisiin, joiden kanssa hän kierteli maassa. Hän pyrki myös syömään paikallisten omistamissa ravintoloissa, jotta raha jäisi Gambiaan.

Turku osallistui myös Tjäreborgin retkelle. ”Oli nöyryyttävää, kun monta rekkalavallista turisteja kärrättiin katsomaan paikallista perhettä.”

Hän on huolissaan siitä, että maa menettää omaleimaisuutensa turismin vuoksi. ”Pelkään, että kymmenen vuoden päästä Gambia on kuin Kanarian saaret.”

Seksiturismi vaivaa Gambiaa

Gambiassa näkee usein nuoren paikallisen miehen kulkevan käsi kädessä vanhemman turistinaisen kanssa. Maa on tunnettu naisten seksiturismista.

Unicefin raportti kertoo, että Gambiassa myös lasten hyväksikäyttö seksiturismissa on yleistä. Siitä voi saada jopa 14 vuotta vankeutta. Useimmiten hyväksikäyttäjä on miesturisti, hyväksikäytetty puolestaan paikallinen tyttö.

Seksiturismin yhteydessä turisti antaa partnerilleen usein lahjoja ja rahaa esimerkiksi koulumaksuihin.

Gambiaan matkoja järjestävä Tjäreborg kertoo suhtautuvansa ongelmaan vakavasti. Yritys on situoutunut lapsiprostituution vastaiseen ECPAT-sopimukseen, joka edellyttää yrityksen henkilökunnan ja yhteistyökumppanien toimivan lapsiseksiä vastaan. Myös matkailijoita tiedotetaan asiasta.

Vinkkejä reilumpaan matkailuun

Omatoimimatkailijana voit matkustaa sesongin ulkopuolella. Siten matkailutulot jakautuvat tasaisemmin ympäri vuoden. Esimerkiksi Gambiassa on paikallisten lomapaikka Tumani Tenda, jossa voi osallistua kylän arkeen: kerätä simpukoita tai tehdä peltotöitä.

  • Paikan päällä käyttämäsi raha ruokaan, liikkumiseen ja matkamuistoihin tukee paikallista hyvinvointia.
  • Jos käyt järjestetyllä retkellä tutustumassa vaikkapa kouluun, kannattaa tiedustella, meneekö osa retken hinnasta kohteelle.
  • Lomalla voit noudattaa samoja periaatteita kuin kotona: älä vaihda pyyhettä joka päivä ja sammuta valot lähtiessäsi.
  • Jos huomaat hotellissa puutteita, esitä toiveita. Hotellit kilpailevat asiakkaista, joten heitä kuunnellaan.


Lähteitä: Jonathan Mitchell and Jojoh Faal 2008: The Gambia Tourism Value Chain and Prospects for Pro-poor Tourism; Gambian matkailuviranomaiset; Kati Kelolan haastattelu. Kelolan ja Heidi Kalmarin Vastuullisen matkailijan käsikirja (Mondo) ilmestyy 12.1.2009.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!