Tarinoita täysi-ikäisyydestä maailmalta

Nuoret Palestiinasta, Thaimaasta, Ranskasta ja Egyptistä kertovat kokemuksistaan.

Auton rattiin Jerusalemissa

 

SANNA NEGUS

teema2.jpg

Mahmud, 16, Tarek, 17 ja Muhammed, 15 huvittuvat ajatuksesta naimisiinmenosta.

”Kun sain sen käsiini, tunsin että nyt elämä on avoinna, että nyt olen aikuinen”, Mahmud muistelee päivää, jolloin hän sai henkilöllisyystodistuksen.

Palestiinalaisalueilla ja Israelissa siihen tarvitaan 16 vuoden ikä, joka käytännössä tarkoittaa täysi-ikäisyyttä. Henkilöllisyystodistus on palestiinalaisille ja erityisesti vapaasti eri alueiden välillä liikkuville Itä-Jerusalemin asukkaille elintärkeä. Tarkastuspisteillä alle 16-vuotiaalla pitää olla mukanaan syntymätodistus – sen jälkeen henkilöllisyystodistus riittää.

16-vuotias voi vuokrata asunnon tai avata pankkitilin ja ottaa lainaa. Käytännössä näillä seikoilla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, sillä palestiinalaiset asuvat kotona naimisiin menoon saakka ja koululaiset käyvät harvoin töissä.

Poikkeuksena sääntöön on Mahmudin serkku Tarek, joka kävi töissä puuverstaalla, jotta sai säästettyä puolet ajokortin hinnasta. ”Hienointa täysi-ikäisyydessä on se, että saa ajaa autoa”, Tarek sanoo. Hän haaveilee omasta autosta.

Pojat ovat nyt myös laillisessa iässä mennä naimisiin, mutta aihe vain huvittaa heitä. ”Olemme vielä niin nuoria! Ehkä Mahmud voisi mennä naimisiin?” Tarek kiusaa. ”Kihloihin voisi mennä…” hurmurin maineessa oleva Mahmud tuumii.

Täysi-ikäisenä saa myös ostaa tupakkaa, mutta alkoholiin tarvitaan 18 vuoden ikä. Pales

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!