Turistikato uhkaa isoja kissoja

Kenian Maasai Maran luonnonsuojelualueen tulot ovat tippuneet turismin vähenemisen myötä.

Kenia. Maasai Maran luonnonsuojelualueen leijonat ja leopardit ovat joutuneet ahtaalle. Kenian vaalien jälkeisten levottomuuksien vuoksi turismi alueella on romahtanut.

Puiston rahat eivät enää riitä korvauksiin, joita alueen paimentolaisille on maksettu isojen kissojen syömistä kotieläimistä. Varat karjasta maksettuun hyvitykseen on kerätty puiston vierailta perityistä pääsymaksuista.

Tulot ovat tippuneet yli 30 000 eurolla kuukaudessa, ja vaikka tilanne Keniassa on rauhoittumaan päin, ei turistivirtojen uskota kasvavan kovin nopeasti ennalleen.

Nyt alueen ylläpitäjät pelkäävät, että paikalliset ihmiset alkavat tappaa kissapetoja suojellakseen karjaansa. Toistaiseksi puistonvartijat ovat onnistuneet neuvottelemaan paimentolaisten kanssa, mutta tilanne kiristyy jatkuvasti.

Myös salametsästäjät ovat aktivoituneet, sillä puiston vartioinnista on jouduttu tinkimään energiapulan vuoksi. Huhtikuussa kiinni jäi muun muassa kolmen salametsästäjän ryhmä, joka oli tappanut virtahevon ruoakseen.

Ennen levottomuuksia karjankorvausohjelma tuotti hyvää tulosta. Vuonna 2001 käynnistyneen ohjelman myötä puiston leijonaluku on kaksinkertaistunut. Maasai Marassa elää 80 leijonaa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008