Hoitajia houkutellaan palveluilla

Swazimaata uhkaa hoitajapula.

Swazimaa. Swazimaassa on avattu sairaanhoitajien hyvinvointikeskuksia, joiden tarkoitus on saada koulutetut hoitajat jäämään kotimaahansa. Keskuksissa sairaanhoitajille ja heidän lähisukulaisilleen tarjotaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Lisäksi hoitajat voivat osallistua jatkokoulutukseen ja saada työnohjausta.

Hyvinvointikeskukset tarjoavat myös paikan jakaa kokemuksia ja rauhoittua. Erityisen tärkeäksi on osoittautunut parantava puutarha, jossa hoitajat voivat hiljentyä ja kerätä voimia raskasta työtään varten.

Sairaanhoitajien muutto ulkomaille rapauttaa Swazimaan terveydenhuoltoa. Joitain vuosia sitten kaikki vuosikurssiltaan valmistuneet hoitajat lähtivät ulkomaille, useimmat heistä Britanniaan. Massamuutto herätti hallituksen toimiin, sillä maalla ei ole varaa menettää yhtään hoitoalan ammattilaista. Sairastavuus on yleistä ja vakavaa, sillä swazimaalaisista 26 prosenttia kantaa hi-virusta. Tällä hetkellä miljoonaa swazimaalaista hoitaa 3 054 sairaanhoitajaa.

Toisin kuin helposti voisi kuvitella, hoitajien lähdön pääasiallinen syy ei ole raha. Vuosina 2003 ja 2004 Swazimaasta lähteneitä hoitajia tutkittaessa kävi ilmi, että suurin osa heistä oli tuntenut itsensä aliarvostetuksi. Erityisen ikävänä he pitivät sitä, että sairastuessaan hoitajat joutuivat jonottamaan hoitoa ja lääkitystä kuten muutkin potilaat.

Swazimaan esimerkkiä osoittaa arvostusta sairaanhoitajille konkreettisia etuja tarjoamalla on jo seurattu Lesothossa. Myös Sambiaan ja Malawiin suunnitellaan hyvinvointikeskuksia.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!