Kulttuuripalat

Monikulttuurinen novellikilpailu, israelilaista nykytanssia ja tuttua ja turvallista.

Novellikilpailu uussuomalaisuudesta

Vuosi 2008 on Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuosi. Sen kunniaksi Suomessa järjestetään novellikilpailu, johon voivat osallistua yli 16-vuotiaat, monien kulttuurien vaikutuspiirissä elävät ihmiset – siis aika lailla jokainen nykysuomalainen.

Kilpailuun voi osallistua kesäkuun aikana. Siihen etsitään erityisesti maahanmuuttajataustaisia kirjoittajia – novellin aihe on vapaa.

Mikä ihmeen uussuomalainen? -novellikilpailun järjestäjänä toimii kustannusosakeyhtiö Teos.

Harmaa ja julma – vai unelmien täyttämä?

Israelilainen nykytanssiryhmä Kibbutz Contemporary Dance Company vierailee Kuopio tanssii ja soi -tapahtumassa kesäkuun puolessa välissä.

Rami Be’erin Ekodoom-teos luo kuvan tulevaisuudesta: toisessa ääripäässä on harmaa ja julma maailma, sätkivä ihminen pienessä laatikossaan. Moraalinen vastuu ympäristöä ja ihmiskuntaa kohtaan on unohdettu. Mutta teos näyttää myös vaihtoehdon: fantasian, unelmien ja romantiikan maailman.

Yksi ei muutu

Faces-etnofestivaali on tänäkin vuonna rauhanomainen: se haluaa sanoa ei konflikteille, ei ilmastonmuutokselle. Yhdennettätoista kertaa järjestettävää festivaalia juhlitaan perinteisesti Billnäsin ruukkimiljöössä.

Viikonlopun aikana luvassa on tulisia lattarirytmejä ja maanläheisempää meininkiä: tuttu rauhankonsertti, teatteria, tanssia ja lasten oma Small Faces.

Siis vaikka kesäsää yllättää tai lomasuunnitelmiin tulee käänteitä, yksi ei muutu: Karjaalla juhlitaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Muut Kumppani-lehden linkit