"…Kypsä ihminen osaa olla myös itsekseen"

Kumppani kurkisti maailman ihmisten koteihin. Missä kulkee yhteisen ja yksityisen raja?

Vincent Wu, 25, Peking, Kiina

 

JENNY KOTIRANTA

teema2.jpg

 

Vincent Wu

Vincent Wu on kotoisin Pekingin viereisestä maakunnasta Hebeistä. Lukion jälkeen hän sai opiskelupaikan Pekingin tiede- ja teknologiayliopistosta, josta mies valmistui muutama vuosi sitten. Hänen vanhempansa asuvat edelleen Hebeissä.

Nykyisin Wu työskentelee englannin kielen opettajana. Hän asuu yksin pienessä 40 neliön kaksiossa, jossa on makuuhuone, keittokomero sekä pieni olohuone.

”Yksin asuminen on ihan ok, mutta opiskeluaikoina asuin kuuden opiskelutoverin kanssa samassa huoneessa yliopiston asuntolassa.”

Kaverukset tekivät kaiken yhdessä: kävivät luennoilla, viettivät vapaa-aikaa ja söivät lounasta ja illallista koulun kanttiinissa. ”Nautin yhdessä asumisesta todella paljon, se oli elämäni parasta aikaa”, Vincent Wu sanoo ja lisää, että toisinaan hän haluaisi palata takaisin opiskeluaikoihin.

Wun vanhemmat vierailevat poikansa luona muutaman kerran kuukaudessa. Heillä on avaimet, mutta yleensä he soittavat ennen tuloaan. Lisäksi serkku käy vierailulla kerran viikossa.

”Vaikka hän on serkkuni, kutsun häntä sisareksi. Mielestäni pohjoiskiinalaiset ovat erittäin perhekeskeisiä. Eteläkiinalaiset ovat itsenäisempiä, ehkä tämä johtuu siitä, että he ovat niin kiinnostuneita bisneksestä.”

Vieraiden seura ei lohduta

”Olen mielestäni melko sosiaalinen. Aamuisin tosin viihdyn itsekseni, mutta illat ja viikonloput haluan viettää ystävieni kanssa. Ystävät ovat minulle tärkeitä, heidän seurassaan en tunne oloani yksinäiseksi. Vieraiden seura ei lohduta minua”, Wu kertoo.

Hän haluaa viettää noin neljä tuntia vuorokaudessa yksin. ”Mielestäni pitää paikkansa, että kypsä ihminen osaa olla myös itsekseen.”

Vincent Wu pyrkii olemaan kohtelias ja mukava toisille ihmisille.

”En kuitenkaan pidä fyysisestä läheisyydestä, tunnen oloni epämukavaksi jos joku koskettaa minua. Joskus halaan ystäviäni, mutta en koskaan suutelisi ketään poskelle kuten jotkut länsimaalaiset tekevät.”

Läheisyyteen mies joutuu kuitenkin törmäämään arjessaan: hän kulkee yleensä paikasta toiseen metrolla, vaikka siellä on aina tungosta ruuhka-aikaan.

”Mielestäni jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Henkilökohtaisten asioiden tulisi pysyä henkilökohtaisina. Kiinassa erityisesti vanhat naiset pitävät juoruilusta, he istuvat asuinrakennusten pihoilla ja lörpöttelevät muiden asukkaiden asioista.”

Toisten ihmisten yksityiselämään sekaantuminen ei ole Vincent Wun mielestä ”coolia”. Yksityisasioita ovat esimerkiksi raha-asiat tai tyttöystävät.

”Voin puhua niistä kahden kesken jonkun ystävän kanssa, mutta en isossa ryhmässä. En myöskään halua puhua uskonnosta tai politiikasta sellaisten ihmisten kanssa, joita en tunne hyvin. Yhden tai kahden ystävän kanssa se on ihan okei.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!