Zapatisti-intiaanit vaalivat mediasuhteitaan

Kapinaliike käy mediataistelua.

Meksiko. Meksikon köyhimmässä osavaltiossa Chiapasissa käydään poliittista sotaa tiedosta. Vuonna 1994 kansannousulla oikeustaistelunsa aloittaneet zapatisti-intiaanit ovat aiemmin onnistuneet saavuttamaan laajalti huomiota sähköisen median taitavalla käytöllä.

Zapatistien tiedotuksen ansiosta kansainväliset riippumattomat mediaverkostot ovat luoneet painetta Meksikon hallitusta kohtaan ja pakottaneet sen asettumaan neuvottelupöytään aseellisten hyökkäysten sijaan.

Konfliktin pitkäikäisyys on kuitenkin saanut kansainvälisen median herpaannuttamaan huomiotaan.

Viime aikoina Meksikon hallituksen suojeluksessa toimivien puolisotilaallisten joukkojen hyökkäykset alkuperäisväestöä vastaan ovat lisääntyneet. Tarve median huomiolle on entistä suurempi.

Tiedotustilaisuus huivein

Autonomisen Oventic-kylän portilla vartioivat huiveilla kasvonsa suojaavat zapatistit. Toimittajan passi viedään toimistoon nähtäväksi ennen kuin ovi aukeaa ulkopuoliselle. Miehet kyselevät tulijan alkuperää ja vierailun tarkoitusta. Zapatistien ”hyvän hallinnon” toimistorakennuksessa kuusi zapatistihallinnon naista ja miestä odottavat selitystä haastattelupyynnölle.

Selostuksen jälkeen vierasta kehotetaan odottamaan rakennuksen ulkopuolella. Kaksi zapatistinaista pyytää kirjaamaan ylös viestintävälineen nimen sekä kaikki kysymykset. Kollektiivinen neuvottelu jatkuu suljetun oven takana. Kahden tunnin odotuksen jälkeen kutsu käy sisään ja kysymyksiin vastaaminen alkaa.

”Zapatistien autonomiset kylät ovat avoinna kaikille kulttuurivaihtoa haluaville ja jotta voimme kertoa tilanteestamme. On hyvin tärkeää, että kuuntelemme toisiamme väkivaltaisten hyökkäysten kasvaessa. Nyt on tullut aika nousta puolustautumaan, sillä haluamme demokratiaa ja oikeutta kaikille siskoille ja veljillemme”, sanoo zapatistimies ”hyvän hallinnon” toimistossa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2008