Kääpiöhippo porskuttaa yhä

Minihippo on selvinnyt Liberian sisällissodasta.

Liberia. Äärimmäisen uhanalainen kääpiövirtahepo on selvinnyt Liberian kahdesta sisällissodasta. Tutkijat ovat myös onnistuneet kuvaamaan eläimiä Liberian ainoassa kansallispuistossa.

Eläimen pelastuksena on todennäköisesti ollut sen arkuus ja se, että virtahepo liikkuu pääosin öisin ja silloinkin tiheässä metsässä. Päivät se viettää vedessä isojen serkkujensa tavoin, mutta silloinkaan se ei juuri liiku paikaltaan.

Liberian sisällissotien aikana metsissä piileskelleet ihmiset söivät mitä vain onnistuivat löytämään. Sisällissodan kuluessa maa tyhjenikin lähes kokonaan niin koti- kuin villieläimistä. Kääpiövirtahepojen lihaa pidetään erityisen herkullisena Liberiassa.

Kääpiövirtahepo on sinnitellyt myös siitä huolimatta, että sen alkuperäisestä metsäisestä elinympäristöstä on jäljellä enää kymmenen prosenttia. Pääosin Liberiassa elävän lajin yksilöitä arvioidaan olevan jäljellä enää alle 3 000.

Kääpiövirtahepo on puolta matalampi isompaa sukulaistaan ja painaa vain neljänneksen siitä, mitä tavallinen virtahepo painaa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!