Rakkaudesta jalkapalloon

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Cássio furtado, 27

Toimittaja, Brasilia

”Läpi historian, elämässä ja erityisesti urheilussa Argentiina on ollut maa, jota rakastamme vihata. Argentiinalaisten pöyhkeys tekee heidät hauskoiksi. Kummallista kyllä argentiinalaiset pitävät itseään palana Eurooppaa joka, valitettavasti, päätyi Etelä-Amerikkaan. Kauhea, kauhea vahinko. Argentiinalaiset pitävät itseään fiksumpina, hienostuneempina ja parempina kaikessa.

Mutta, myönnän, ettei olisi niin hauskaa olla brasilialainen, jollei meillä olisi tätä naapuria, joka valitsee tangon ennen salsaa, Maradonan Pelén ja Buenos Airesin Rio de Janeiron edelle.

Ja kun minua ei päästetä kiusoittelemaan tällä tavalla myönnän myös rakastavani Argentiinassa matkustamista ja maan upeaa ruoka- ja viinikulttuuria!”

Mariano Griva, 36

Jatko-opiskelija, Argentiina

”Leikkimielellä sanoisimme, että Brasilian voi tiivistää heidän omaan sanontaansa ’O mais grande do mundo’. Käännös olisi ‘paras tai suurin maailmassa’.

Etelä-Amerikan suurin maa tuntuu kuvittelevan, että mahtavuus käsittää myös kaiken muun. Niinpä he sanovat, että heillä on kauneimmat naiset Etelä-Amerikassa (väärin!), parhaat jalkapallojoukkueet (ne ovat ehkä tehokkaimmat, mutta eivät teknisesti lajinsa parhaita). On kuitenkin yksi asia, jossa brasilialaiset ovat ylitse muiden – heillä on maailman suurin ego. Brasilialaisten ego tuntuu joskus olevan yhtä suuri kuin heidän maansa.

Maiden välisestä kilvoittelusta varmasti 95 prosenttia liittyy jalkapalloon. Brasilialaisten ystävieni kanssa me rakastamme jalkapalloamme.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!