Sammakoiden pandemia

Monia sammakkolajeja uhkaa sukupuutto.

Dominica. Dominicalla elävä vuorikanasammakko (Leptodactylus fallax) on kuolemassa sukupuuttoon sienitaudin vuoksi. Kytridiomykoosi-tauti on levinnyt pandemiana, ja tutkijat arvioivat, että sen vuoksi jopa kahtatuhatta maailman noin kuudesta tuhannesta sammakkolajista uhkaa kuluvalla vuosisadalla sukupuutto.

Laji on ollut saarivaltion asukkaiden ylpeyden aihe sekä karibialaisherkkujen raaka-aine. Sammakot ovat kuuluisia sekä äänestään että maustaan, jotka molemmat muistuttavat kanaa. Maailman suurimpiin sammakoihin lukeutuva vuorikanasammakko voi painaa lähes kilon.

Vuorikanasammakot ovat vain yksi maailman uhanalaisista sammakkolajeista. Jo tällä vuosikymmenellä sata sammakkolajia voi kadota lopullisesti. Sienen ohella sammakoiden hyvinvointia uhkaavat ympäristön saastuminen ja ilmastonmuutos.

Vain muutama vuosi sitten runsaslukuiset vuorikanasammakot ovat nyttemmin käyneet äärimmäisen harvinaisiksi. Laji on päässyt mukaan eläintarhojen kansainväliseen sammakoiden-suojeluohjelmaan. Kun vuorikanasammakoita kerättiin Dominican luonnosta Lontoon eläintarhaan suojeltavaksi, tutkijat saivat mukaansa vain seitsemän yksilöä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!