Sammakoiden pandemia

Monia sammakkolajeja uhkaa sukupuutto.

Dominica. Dominicalla elävä vuorikanasammakko (Leptodactylus fallax) on kuolemassa sukupuuttoon sienitaudin vuoksi. Kytridiomykoosi-tauti on levinnyt pandemiana, ja tutkijat arvioivat, että sen vuoksi jopa kahtatuhatta maailman noin kuudesta tuhannesta sammakkolajista uhkaa kuluvalla vuosisadalla sukupuutto.

Laji on ollut saarivaltion asukkaiden ylpeyden aihe sekä karibialaisherkkujen raaka-aine. Sammakot ovat kuuluisia sekä äänestään että maustaan, jotka molemmat muistuttavat kanaa. Maailman suurimpiin sammakoihin lukeutuva vuorikanasammakko voi painaa lähes kilon.

Vuorikanasammakot ovat vain yksi maailman uhanalaisista sammakkolajeista. Jo tällä vuosikymmenellä sata sammakkolajia voi kadota lopullisesti. Sienen ohella sammakoiden hyvinvointia uhkaavat ympäristön saastuminen ja ilmastonmuutos.

Vain muutama vuosi sitten runsaslukuiset vuorikanasammakot ovat nyttemmin käyneet äärimmäisen harvinaisiksi. Laji on päässyt mukaan eläintarhojen kansainväliseen sammakoiden-suojeluohjelmaan. Kun vuorikanasammakoita kerättiin Dominican luonnosta Lontoon eläintarhaan suojeltavaksi, tutkijat saivat mukaansa vain seitsemän yksilöä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2008