Leipä katkaisee köyhyyden kierteen

Tavallinen arki ei näytä kaikkialla samalta.

MINTTU-MAARIA PARTANEN
sankari.jpg30 senttiä maksavat leivät tarjoavat Freida Nagwenalle työn ja tulevaisuuden.

Freida Nagwena nousee uuteen päivään yhtä aikaa auringon kanssa Katuturassa, Namibian pääkaupungin Windhoekin slummin laitamilla. Hän mittaa jauhot, vaivaa taikinan, hakee vettä, pesee leipomon ja laittaa tulen kivien reunustaman kuoppaan. Sitten hän valuttaa vielä makean taikinan peltisiin muotteihin ja asettaa muotit muutamaksi tunniksi kuoppaan.

Aaltopellistä rakennetussa pienessä leipomossa viisi naista leipoo yli sata leipää päivittäin. Nagwena on leipomon johtaja.

”Täällä oli muutama mies, mutta he luovuttivat, koska työ on niin raskasta”, Nagwena nauraa.

Pieni, rusinoilla täytetty leipä tarjoaa Nagwenalle sekä työn että mahdollisuuden kouluttaa lapsensa. Leipurin työ on tuonut elämään itsenäisyyttä: leipomonjohtaja tietää, että pystyy tarjoamaan perheelleen leivän myös tästä eteenpäin, ja uskaltaa siksi luottaa tulevaisuuteen.

”Tiedän, että osaan työni. Jos minua pyydettäisiin perustamaan leipäprojekti jonnekin muualle, pystyisin tekemään sen tuosta vain”, Nagwena sanoo.

Omien sanojensa mukaan hän osaa leivän leipomisen niin hyvin, että voisi työskennellä vaikka ”oikeassa” leipomossa: ”Meidät opetettiin paistamaan leivät sähköuunissa. Katuturan leipomossa meillä on vain puuta, joten osaan leipoa senkin avulla.”

Nagwenan pyörittämä leipomo on yksi Namibian luterilaisen kirkon monista kehitysyhteistyöhankkeista. Nagwenan mukaan leipomo on helpottanut myös monen muun slummissa asuvan naisen elämää.

”Heidän ei enää tarvitse kävellä kilometrikaupalla päästäkseen kauppaan ostamaan leipää, eikä heidän tarvitse lähettää lapsiaan matkaan. Aikaa ja energiaa jää muihin asioihin.”

Katuturassa toimii kaikkiaan kaksi leipomoa. Niiden on tarkoitus päästä pyörimään omillaan muutamassa vuodessa. Leipurinaiset suunnittelevat kuitenkin jo pidemmälle tulevaisuuteen.

”Seuraavaksi haluamme pysyvän markkinapaikan leivillemme”, Nagwena selittää.

Vielä nyt leipomon naiset kiertävät Katuturassa myymässä tuotteitaan, mikä vie paljon aikaa pitkän työpäivän päätteeksi. Pysyvä myyntipaikka helpottaisi elämää ja lisäisi menekkiä

Leipurit suunnittelevat myös, että voisivat myydä leipänsä ruokahankkeille, jotka on tarkoitettu Katuturan slummin lasten auttamiseen. Leipää olisi jaettavaksi omien lasten lisäksi muillekin.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!