Mate-kupeissa kiertää solidaarisuus ja tasa-arvo

Mate on Argentiinan kansallisjuoma.

JOHANNA POHJOLA
teema3.jpgMarilina Cabellolle (vas.) ja Sol Ebiondolle mate on puistopäivän välttämätön kumppani.

Centenarion puisto Argentiinan Buenos Airesissa pullistelee väkeä aurinkoisena sunnuntaipäivänä. Nurmikolla istuskelevien porukoiden käsissä sukkuloi kirjavia kurpitsakuppeja.

Puistokansa siemailee matea, kitkeränmakuista yrttiuutejuomaa. Mate on päivittäinen seuralainen, selvittävät Sol Ebiondo ja Marilina Cabello.

”Tuon maten puistoon koko päiväksi. Se on keskustelujen keskipiste, en voisi kuvitellakaan jättäväni matea kotiin”, Ebiondo sanoo.

”Mate on syvälle juurtunut tapa. Juon kotona, yliopistossa ja puistossa, kaikkialla. Jos matea ei ole, alan ikävöidä sitä heti”, Cabello lisää.

Bombilla-suodatinpillillä nautittava, ko-feiinia sisältävä mate on Argentiinan virallinen kansallisjuoma. Paraguayn guaraní-intiaaneilta peräisin olevaa uutetta litkii 90 prosenttia argentiinalaisista. Vuosikulutus henkeä kohden on kuutisen kiloa, kun kahvia kuluu noin kilo.

Kuppi kiertää kädestä käteen

Matea juodaan vuorotellen samasta kupista. Jakamisen velvoite on voimakas, eikä yksin juomista seurassa katsota hyvällä.

Sanonnan mukaan ”Argentiinassa kukaan ei juo matea janoon”. Mate on sosiaalisen kanssakäymisen väline, ja se symboloi solidaarisuutta, ystävyyttä ja tasa-arvoa.

Käytännössä solidaarisuuden symbolia ei kuitenkaan suoda kaikille: mate liitetään lähinnä keski- ja alaluokkiin. Käytännössä juoma siis edustaa solidaarisuuden ihannetta ennen kaikkea puheissa.

Mielikuvissa mate on kuitenkin tavallisuuden tunnus. Argentiinassa kohistiin pari vuotta sitten tapauksesta, jossa vuokranantaja peruutti sopimuksen saatuaan tietää vuokralaisen juutalaistaustasta.

Vuokranantaja vauhkosi, ettei halua asuntoonsa ”juutalaisia, kiinalaisia, korealaisia eikä homoseksuaaleja”, ja lisäsi vuokraavansa vain ”argentiinalaiselle, joka juo matea”.

Politiikassa toiminut Gisela Faifer uskoo, että poliitikot hyödyntävät maten merkityksiä. ”Mate lähentää poliitikkoa ihmisten kanssa. Jos sinulla on mate kädessäsi, meillä on jotain yhteistä.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!