Diktaattori nukkuu huonosti

Kummitteleeko Robert Mugaben linnassa?

Zimbabwe. Pääkaupunki Hararen huhumylly on viime kuukausina jauhanut entistä kiivaammin tarinaa siitä, miksi itsevaltainen presidentti Robert Mugabe muutti aikoinaan pois presidentinlinnastaan. Huhujen mukaan syy on linnan kummitus, joka ei anna diktaattorin nukkua öisin.

Tarinan mukaan vuonna 1979 kuollut asevoimien johtaja Josiah Tongogara pitää Mugabea hereillä. Katugallup paljastaa, että lähestulkoon kaikki uskovat Tongogaran kiertävän presidentinlinnan käytävillä.

”Eikä vain Tongogara, vaan monet muutkin”, taksikuski puhahtaa. ”Tiedän, että te valkoiset ette usko aaveisiin. Mutta me uskomme. Jos tapat jonkun, hän tulee takaisin.”

Virallisen tiedon mukaan Tongogara kuoli auto-onnettomuudessa. Afrikassa kuitenkin vain harva uskoo onnettomuuksien olevan onnettomuuksia, joten monet epäilevät, että Mugabe järjesti kilpailijansa pois tieltään.

Maallinen syy yksinvaltiaan muuttoon lienee vuonna 2006 valmistunut uusi kartano. 25 makuuhuoneen luksuskodin pihamaata koristaa kaksi tekojärveä.

Alueella asuvan suomalaismiehen mukaan kartanon valmistumisen jälkeen tavallisten kotien hanoista on valunut juoksevaa vettä enää parin kuukauden välein. Huhutaan, että vesijohtovedet pumpataan pitämään maan isän ja äidin järvet kauniin sinisinä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!