Ilmastonmuutos vaarantaa terveyden

Ilmastonmuutoksella on monia haittavaikutuksia myös terveyteen.

Ilmastonmuutos ei pelkästään uhkaa ympäristöä – se myös pilaa terveytesi, varoitavat tutkijat. Lisääntyneet tulvat ja myrskyt johtavat kuolemiin ja vammautumisiin, ja helleaallot tappavat. Myös taudit kuten malaria ja kolera lisääntyvät.

Luonnonkatastrofit ovat lisääntyneet merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Maailman terveysjärjestön WHO:n tilastojen mukaan 1990-luvulla luonnonkatastrofeissa kuoli Kaakkois-Aasiassa yli 400 000 ihmistä enemmän kuin 1980-luvulla.

Useimmin toistuvia luonnonmullistuksia ovat tulvat. Niiden määrän uskotaan kasvavan vuoten 2030 mennessä puolella Länsi-Afrikassa. Latinalaisessa Amerikassa niiden määrä jopa nelinkertaistuu. Ilmastonmuutos vaikuttaa ilmeisesti luonnonkatastrofien määrään, tosin sen merkitystä ei tiedetä tarkasti.

Helle kiusaa kaupunkilaista

Vuonna 2003 jopa 30 000 ihmistä kuoli Euroopassa äärimmäisen helleaallon seurauksena. Ilmaston lämpeneminen lisää helleaaltoja. erityisen ongelmallista on lämpötilan epätasainen kohoaminen. Helleaaltojen vaikutusta pahentaa se, että lämpötilat kohoavat varsinkin iltaisin. Illat eivät enää tuokaan helpotusta hellepäivän kuumuuteen.

Kaupungistuminen lisää osaltaan helleaaltojen vaikutusta, sillä kaupungeissa lämpötila nousee helposti maaseutua kuumemmaksi, kirjoittaa Washington Post -lehti. Kaupungeissa myös asuu nykyisin 45 prosenttia maailman väestöstä, mutta vuoteen 2030 mennessä arviolta jo 61 prosenttia.

Malaria valtaa alaa

Ilmaston lämpeneminen edistää myös joidenkin tautien levinneisyyttä. Malaria ja keltakuume leviävät hyttysten välityksellä, ja lämpötilan kohoaminen helpottaa niiden lisääntymistä.

Ilmaston lämpeneminen myös mahdollistaa hyttysten leviämisen alueille, jotka aiemmin olivat niille liian viileitä. WHO arvioi, että parin asteen nousu lämpötilassa altistaisi satoja miljoonia ihmisiä malarialle.

Ilmastonmuutoksen myötä jopa 60 prosenttia maailman väestöstä tulee asumaan malarian riskialueella, kirjoittaa Scientific American -lehti. Malaria onkin palannut Korean niemimaalle, osaan eteläisestä Euroopasta, ja sitä on ajoittain löydetty myös Yhdysvalloista.

Ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta malarian leviämiseen ei kuitenkaan ole varmaa tietoa; ja jotkut tiedemiehet ovat kyseenalaistaneet nämä arviot.

Koleran ja muiden ripulitautien leviämisen yhteys ilmastonmuutokseen on selvempi. Ne lisääntyvät tulvien ja kaatosateiden myötä.

WHO:n arvion mukaan ripulitautien tartuntavaara on 10 prosenttia suurempi vuonna 2030 ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Eniten ilmastonmuutoksesta kärsivät köyhimmät maat, joilla on vähiten mahdollisuuksia taistella sen vaikutuksia vastaan.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!