Kulttuuripalat

Eettistä sisustusta ja israelilaista musiikkia.

Reilu susi sängyn päällä

Eettinen kuluttaja voi hankkia nyt tyynynsä, verhonsa tai vaikkapa sängyn päällisen reilulla tavalla: Kaiku ethical ware on tuonut Suomen markkinoille Nepalissa kudotut sisustustekstiilit.

Ideana mallistossa on ollut yhdistää tuotteiden eettisyys ja modernin kaupunkilaisen tarpeet. Mustalla pohjalla irvivät sudet näyttävätkin minimalistisen tyylikkäiltä, kun taas kirkas limenvihreä ja riikinkukot tuovat väriä kotiin.

Suunnittelija Laura Ikonen innostui nepalilaisen mithila-taiteen naivistisista hahmoista ja loi niiden pohjalta erilaisia hahmoja mallistoon.

”Pidän tyylin spontaaniudesta ja värikkyydestä, arkisista elämänkuvista.”

Pelkkä kangasmateriaalin reiluus ei riittänyt. Haluttiin, että myös työ tehdään eettisesti. Tekstiilit saivat konkreettisen muotonsa, kun muotoilija matkusti kahdeksi kuukaudeksi Kathmanduun työstämään reilua mallistoa.

Kaiku on tehnyt jo monen vuoden ajan yhteistyötä Nepalissa naisten käsityöläisjärjestön, Mahaguthien kanssa. Mutkatonta yhteistyö ei ole, mutta sitkeää ja pitkällä tähtäimellä arvokasta.

”Länsimainen kustannustehokkuus ja muut tuotevaateet eivät aina kohtaa”, Kaiku Ethical Oy:n toimitusjohtaja Erja Lahdenperä toteaa.

Hitaasta kiiruhtamisesta voi silti suomalainenkin suunnittelija ottaa vaarin.

”Opin nepalilaisilta eniten työtahdista. Verrattuna nopeaan länsimaiseen suorittamiseen, he tekevät työnsä myös suhteessa ympäristöön: sääolosuhteisiin, laajoihin lakkoihin…”, Laura Ikonen toteaa.

Idan Raichel Helsingissä

Ympäri maailmaa hehkutettu israelilainen kosketinsoittaja, säveltäjä ja tuottaja Idan Raichel saapuu Suomeen tammikuun lopulla.

Israelin etiopialais-juutalaisen yhteisön musiikista vaikutteita saanut, Idan Raichel -projektiksi kutsuttu musiikkikokonaisuus syntyi omaperäisellä tavalla. Raichel kutsui äänitteelleen esiintymään 70 erilaisista kulttuureista ponnistavaa muusikkoa.

Lopputuloksena on värikäs kokonaisuus maailmanmusiikkia, jonka Raichel itse sitoo yhteen elektronisella popilla. Raichelin maailmanmusiikista voi lukea enemmän Kumppanin levyt-osiosta sivulta 42.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!