Kumar veistää kampoja auttaakseen omaisiaan

Intialainen Kumar valmistaa luusta koristeellisia eläinhahmoja, jotka palvelevat myös kampoina, ja myy niitä turisteille. Kumar on muuttanut kotikaupungistaan paremmalle kaupantekoalueelle, mutta välillä kukaan ei osta häneltä mitään jopa viikkoon. Palkkansa Kumar lähettää kotiväelle.

 

 

 

Päivi Arvonen

kampamies.jpgKumar valmistaa luusta kampoja ja koriste-esineitä.

 

Jalkakäytävällä istuva mies on keskittynyt työhönsä. Miehen jalat pitelevät tiukasti kiinni luunpalasta, varpaat käpertyvät luun ympärille kuin sormet.

Käsissään miehellä on metalliviila. Luunpala alkaa saada kalan selkäevän muotoa. Miehen vieressä lepää kalojen lisäksi monia muita luusta veistettyjä eläinhahmoja, jotkapalveevat koriste-esineiden lisäksi kampoina.

”Isäni ja isoisäni veistivät puhvelinluukampoja. Minä elätän nyt perhettä kolmannessa polvessa samalla työllä. Heillä ei ollut varaa laittaa minua kouluun, ei minulla ollut muitakaan vaihtoehtoja”, 25-vuotias Kumar kertoo työnsä äärellä.

Kumar on kotoisin Tamil Nadun osavaltiosta, Intian eteläisimmästä kärjestä.

”Kotikaupungissani ei kauppa käy riittävän hyvin, suurin osa turisteista ei koskaan tule sinne asti, siksi minun piti lähteä etsimään parempaa kauppapaikkaa”, Kumar kertoo.

Tuottoisampi liikepaikka löytyi Keralan osavaltiosta Kochinin kaupungista, jossa mies on pitänyt majaa jo viisi vuotta. Kumarin koti muistuttaa todellakin enemmän majaa kuin rakennusta: muutamat kangassuikaleet ja siirrettävä puusäleikkö rannan tuntumassa tuovat riittävästi suojaa nukkumiseen. Peseytyminen hoituu meressä tai ystävien luona.

Tienestinsä Kumar lähettää pankin tai tuttavien kautta kotiväelleen, johon kuuluu leskiäiti ja eronnut sisar. ”Sisarentyttäreni on nyt kolmevuotias. Haaveilen, että voisin kustantaa hänen koulunsa”, Kumar sanoo.

Kumarin kammat maksavat 100-300 rupiaa eli noin 2-6 euroa. Hinnat on selvästikin suunnattu maksukykyisille turisteille. Useimmat Kumarin kammoista päätynevätkin hyötyesineiden sijaan matkamuistoiksi.

Ison 300 rupian kamman työstämiseen kuluu Kumarilta kokonainen päivä, pienempiä syntyy parikin päivässä. Luumateriaalin hän saa lahjoituksena teurastamoista.

”Kunpa saisinkin joka päivä myydyksi yhden ison kamman, mutta välillä menee jopa viikko, ettei kukaan osta mitään”, Kumar kertoilee.

Kuitenkin Kumar on elämäntilanteeseensa suhteellisen tyytyväinen.

”Tienaan tällä työllä paremmin kuin jonkun muun palveluksessa. Lakisääteinen minimivuosipalkka Tamil Nadussa on vain 26 000 rupiaa (500 euroa)”.

Eniten nuorta miestä näyttäisi huolettavan se, onko hänellä koskaan varaa perustaa ja elättää omaa perhettä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!