"Ympäristö-Nobel" Sambiaan

Hammarskjold Simwinga palkittiin ihmisten ja elefanttien rinnakkaiselon edistämisestä.

Sambialainen Hammarskjold Simwinga on voittanut arvostetun Goldman-ympäristöpalkinnon. Palkinnon rahallinen arvo on 125 000 dollaria.

Simwinga palkittiin elefanttien ja ihmisten rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämisestä Pohjois-­Luagnwan alueella. Simwingan johtama hanke tähtää sekä villieläinten suojeluun että yhteisöjen kehittämiseen. Salametsästystäkin harjoittaneet asukkaat on ohjattu viljelyn sijaan suosimaan elinkeinoja – kuten mehiläistenhoitoa ja kalankasvatusta – joita norsut eivät haittaa. Asukkaiden mielenmuutokseen ovat vaikuttaneet myös elefanttien paikalle houkuttelemat, talouselämää piristävät turistit.

Hanke pitää sisällään myös palveluita, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen 35 000 Pohjois-Luagnwan asukkaalle. Uusien elinkeinojen perustamista on tuettu lainoilla, joista 70 prosenttia on myönnetty naisille. Lento-onnettomuudessa Sambiassa vuonna 1961 surmansa saaneen Dag Hammarskjöldin mukaan nimetty ”Hammer” Simwinga korostaa naisten keskeistä roolia muutoksissa ja kutsuu heitä ohjelmansa selkärangaksi.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!