"Ympäristö-Nobel" Sambiaan

Hammarskjold Simwinga palkittiin ihmisten ja elefanttien rinnakkaiselon edistämisestä.

Sambialainen Hammarskjold Simwinga on voittanut arvostetun Goldman-ympäristöpalkinnon. Palkinnon rahallinen arvo on 125 000 dollaria.

Simwinga palkittiin elefanttien ja ihmisten rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämisestä Pohjois-­Luagnwan alueella. Simwingan johtama hanke tähtää sekä villieläinten suojeluun että yhteisöjen kehittämiseen. Salametsästystäkin harjoittaneet asukkaat on ohjattu viljelyn sijaan suosimaan elinkeinoja – kuten mehiläistenhoitoa ja kalankasvatusta – joita norsut eivät haittaa. Asukkaiden mielenmuutokseen ovat vaikuttaneet myös elefanttien paikalle houkuttelemat, talouselämää piristävät turistit.

Hanke pitää sisällään myös palveluita, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen 35 000 Pohjois-Luagnwan asukkaalle. Uusien elinkeinojen perustamista on tuettu lainoilla, joista 70 prosenttia on myönnetty naisille. Lento-onnettomuudessa Sambiassa vuonna 1961 surmansa saaneen Dag Hammarskjöldin mukaan nimetty ”Hammer” Simwinga korostaa naisten keskeistä roolia muutoksissa ja kutsuu heitä ohjelmansa selkärangaksi.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007