Voiko yritys omia kulttuurin?

Brittiläinen Kikoy-yhtiö hakee itselleen yksinoikeutta valmistaa kenialaisia kangastuotteita.

 

IPS — Kenia. Brittiläinen Kikoy-yhtiö on hakenut itselleen yksinoikeutta kikoi-tavaramerkille, joka viittaa perinteisiin kenialaisiin kangastuotteisiin. Värikkäitä afrikkalaisia kikoi-puuvillakankaita käytetään muun muassa vaatteissa ja kodintekstiileissä.

 

Brittifirman tekemä rekisteri­hakemus kau­histuttaa kenialaisia. Mikäli hakemus hyväksytään, kenialaisten pitää jatkossa anoa yritykseltä lupa valmistaa ja myydä tuotteita, vaikka kikoi on maassa perinteinen asu.

Afrikkalainen reilun kaupan verkosto Cofta puolustaa kenialaisten oikeutta kansallisperintöönsä.

”Yksi yritys ei voi omistaa tietyn ihmisryhmän kulttuuria. Jos hakemus menee läpi, se tarkoittaa, että kuka tahansa voi omistaa toisen kulttuurin”, Coftan ohjelmakoordinaattori Joan Karanja sanoo.

Kenian käsityöperinne on laajemminkin rosvouksen kohteena. Japani ja eräät muut Aasian maat onnistuivat viime vuonna hakemaan patentin kiondo-laukuille. Näiden laukkujen punominen sisalista on kuitenkin kenialaisten kikuju- ja kamba-heimojen naisten ikiaikainen perinne.

Kikoi-nimen rekisteröinti ulkomaille uhkaa nyt viedä lukemattomilta tekstiilikaupalla eläviltä kenialaisilta leivän.

”Tapaus on myös herättänyt monet käsityöläiset kyselemään oikeuksiensa perään”, Keniassa tekijänoikeuksia valvovan laitoksen johtaja James Odek kertoo.

Euroopan unioni on ulkomailla suurin kikoi-tuotteiden ostaja, ja brittiyhtiö voi rekisteröidä tuotemerkin koko yhteisön alueella.

Kenialaisten kikoi-tekstiilien suu­rimpiin ostajiin kuuluvat Britannian ohella Espanja, Hollanti, Italia, Saksa ja Ranska.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!