Maailman unelmalomat

Edessä kauan odotettu loma! Mutta kenelle? Kumppani kiersi maailmaa ja selvitti, kuinka eri maissa lomaillaan, ja millaisesta lomasta unelmoidaan.

1. Millainen olisi unelmalomasi?

2. Millainen oli viime lomasi?

loma2.jpg Isoilla aalloilla on turha pyrkiä sukeltamaan. (Kepan kuva-arkisto)

Silvio Cabanes Petitón, 23, muusikko, Havanna, Kuuba

 

 

1. Paikka ei ole minulle niinkään tärkeä, pääasia on se, että voin rentoutua joko perheen tai kavereiden kanssa.

2. Viimeksi lomailin muutaman viikon verran Jordaniassa. Kävimme Petrassa ja Punaisellamerellä.
 

Pradeep L P, 32, eräopas, Thekkady, Intia

1. Kaksi vuotta sitten olin työkavereiden kanssa Delhissä viikon lomamatkalla. Yleensä matkustan lomilla vanhempieni luo Kochinin kaupunkiin 300 km päähän.

2. Haluaisin matkusta Alaskaan tai Etelä-Amerikkaan tutkimaan luontoa ja eläimiä.
 

Dario Da Santa Fé, 23, työtön, Dili, Itä-timor

1. Suurin osa kaupunginosani ihmisistä ei ole varmaankaan koskaan lomaillut. Ehkä telttaretki vuorille tai pari päivää rannalla voisi olla ihan mukavaa. Olisi kuitenkin vaikea saada kavereita mukaan, kun heilläkään ei ole varaa.

2. Muutama vuosi sitten vietin joulua vuoristossa isovanhempieni luona. Ehkä sen voi laskea lomaksi.
 

Meladi Mathunyane, 38, kirjailija, Johannesburg, Etelä-afrikka

1. En ole sen tyyppinen ihminen, että ajattelisin unelmalomaa. Otan vastaan sen, mitä elämä minulle tarjoaa. Yritän nauttia siitä, mitä minulla on.

2. Viimeisestä lomasta on jo aikaa, taisi olla joulun alla. Vietin pari viikkoa vanhempieni ja sukulaisteni luona farmilla Pohjois-­Provinssissa.
 

Widya, 34 ja Chemut, 27, laulajia, Denpasar, Indonesia

1. Keikkakalenterimme on varsin tiukka. Keikkailemme eri puolilla Indonesiaa kuutena iltana viikossa, vähintään 11 kuukautta vuodessa. Lomalla haluamme vain olla ja rentoutua, tavata vanhoja kavereita ja sukulaisia.

2. Pidämme yleensä ramadanin aikana kuukauden lomaa. Viime lomamme kesti vain viikon, sillä bändin jäsenillä oli niin kova rahapula, että päätimme sittenkin lähteä taas kiertueelle.
 

Samba Jawo, 37, rauhanturvaaja, kotoisin Banjulista, Gambiasta, töissä Itä-Timorilla

1. En osaa päättää menisinkö täältä Itä-Timorilta Australian Darwiniin vai Balille Indonesiaan. Darwiniin pääsisi YK:n lennolla ilmaiseksi, mutta elämä siellä on kallista. Balilla taas eläminen olisi halpaa, mutta lento pitäisi maksaa itse.

2. Heh, en ole ehtinyt lomailemaan koko aikuiselämäni aikana
 

Luciana Avila Karam, 27, hotellinjohtaja, São Paolo, Brasilia

1. Haluaisin mennä jonnekin missä on rauhallista ja kaunista, aikaa rentoutua. Jostain syystä Polynesia on aina kiehtonut minua.

2. Viimeinen lomani oli rantaloma Balilla. Siitäkin on jo aika pitkä aika.
 

Sharon Jinnil, 25, lääketieteen opiskelija, Kuala Lumpur, Malesia

1. Olen viime aikoina lukenut niin paljon Saksasta, sen historiasta ja kulttuurista, että olisi mukavaa tutustua maahan. Unelman toteutumiseen menee kyllä vielä useampi vuosi, sillä opiskelujeni jälkeen joudun ensin tekemään muutaman vuoden töitä Malesiassa.

2. Milloinkahan edellinen loma oli? Taisin olla patikoimassa veljeni kanssa Borneon vuoristossa.
 

Carla Lopes, 29, Lissabon, Portugali

1. Mieluiten viettäisin lomaa ulkomailla. Pidän paikallisiin ihmisiin tutustumisesta, haluan nähdä heidän arkipäiväänsä. Käyn mielelläni kulttuuritapahtumissa ja toreilla, ostoksilla ja katselemassa mitä kaikkea missäkin myydään. Unelmieni loma olisi kuukausi Brasiliassa.

2. Teen aivan liikaa töitä ja minulla on harvoin lomaa. Silloin harvoin kun on, saatan pitää viikon tai kaksi. Viime lomani vietin mieheni kanssa Algarvessa, rauhallisessa rantapaikassa Etelä-Portugalissa. Algarvessa käyvät kaikki ja useamman päivän rannalla lojuminen tuntuu rahan tuhlaukselta. En siksi kauheasti pidä lomista nykyään, olen kai työnarkomaani.
 

Piet, 36, moottoripyörätaksikuski, Manado, Indonesia

1. Jos olisi rahaa ja aikaa, olisi mukavaa tutustua kunnolla kotimaahani. En ole koskaan käynyt Manadoa kauempana.

2. En ole oikeastaan lomaillut muulloin kuin lapsena, kun oli koulusta vapaata. Minun työlläni ei tienaa niin paljon, että olisi varaa lähteä lomailemaan. Vapaa-aikani vietän kavereiden kanssa: soitamme kitaraa, juomme olutta ja hengailemme.
 

Nafissa Rusdi, 35, kotiäitinä oleva opettaja, Kairo, Egypti

1. Mieheni vei minut viime vuonna kymmenvuotishääpäivämme kunniaksi lomalle Punaisenmeren rannalle Hurghadaan. Yleensä vietämme lomat ja juhlapyhät kolmen lapsemme kanssa kotona.

2. Haluaisin päästä pyhiinvaellukselle Mekkaan. Amerikkaan matkustaisin mielelläni, jos meillä olisi siihen mahdollisuus.

Loman ammattilainen

Jo aamulla näki, ettei iltapäivän sukelluksista tulisi mitään. Aamuvarhaisella merelle vielä pääsi, mutta aallot löivät jo korkealle. Rauhallinen iltapäivä merkitsi mosambikilaisen Tofo Scuban Carlos Macua­cualle puhdetöitä: paikkojen järjestelyä, ei-oon myymistä ja flirttailua.

Macuacua, 29, on kotoisin läheisestä kylästä. Hän on toiminut dive masterina, sukellusmestarina, parin vuoden ajan, ja odottaa saavansa sukelluksenopettajan paperit tämän vuoden aikana.

Suurin osa Tofon rannan tallaajista on Macucualle potentiaalisia asiakkaita. Mutta millainen olisi lomailun ammattilaisen oma unelmaloma?

”Onpa vaikea kysymys”, kaksimetrinen mies tuumaa. ”Minulla on harvoin tarpeeksi aikaa lomailla, enkä vietä tarpeeksi lomaa. On minulla yksi valmis suunnitelma. Ideaalilomalla tutustuisin paremmin Afrikkaan, ennemmin kuin lähtisin meren taa. Kiertäisin Malawia, Tansaniaa, Lesothoa, Sambiaa, Zimbabwea, Etelä-Afrikkaa ja Swazimaata. Tunnen, että minun pitäisi tuntea oma maanosani paremmin, sillä en ole koskaan käynyt Mosambikin pohjoispuolella.”
 

Toisten unelma, toisten loma

Macuacuan kuvaama reitti on monelle Tofon turistille tuttu. Reppuselkäiset nuoret halkovat hiljalleen kehittyvää eteläistä Afrikkaa taajaan, osa Overlander-rekan kyydissä, osa omatoimisesti hikisissä busseissa ja junissa. Hyvin harva heistä kuitenkaan on Afrikan omaa väkeä. Macuacuakin myöntää, että todellinen loma on kaukana haavekuvista.

”Saattaa vaikuttaa oudolta, mutta täällä ihmiset eivät lomaile juurikaan, ja lomilla ei oikeastaan tehdä mitään: istutaan kotona, käydään sukulaisilla kylässä ja juodaan. Ihmisillä ei ole rahaa muuhun”, Macuacua selittää.

”Itse teen pienen budjetin matkoja Maputoon ja Johannesburgiin, joissa minulla asuu ystäviä – ja siis ilmaisia majapaikkoja. Viimeksi tein 10 päivän matkan Etelä-Afrikkaan. Nyt en oikeastaan haluaisikaan pidempiä lomia, sillä ei minulla olisi rahaa tehdä pidemmällä lomalla mitään.”

Macuacua vakuuttaa nauttivansa toisten ihmisten lomien järjestämisestä. Onkin helppo uskoa, että nuorelle kalastajakylän kasvatille, kielitaitoiselle supliikkimiehelle, sukellusten vetäminen on unelma-ammatti. Asiakaskunta on nuorta, iloista ja vähäpukeista.

”Täällä saa tehdä hommia onnellisten ihmisten kanssa. Jengi haluaa sukeltaa, rentoutua ja klubbailla – mitä vain ja mihin aikaan vain. Paitsi jos haluaa sukeltaa, silloin ei saa olla krapulassa”, Macuacua virnistää.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!