Aikamme sankari: Stella Matutina

Tansanialainen Stella Matutina on yhteiskuntakriittinen freelancer-toimittaja, joka on oppinut pärjäämään.

Stella (Kuva: Maiju Tamminen)Tansanialainen Stella Matutina on horjumaton naisten oikeuksien puoleustapuhuja. (Kuvaaja: Maiju Tamminen)

Stella Matutinan olemus on elämys. Hän on vahvaliikkeinen ja pitkä kolmekymppinen nainen. Vaatetuksena on poikkeuksetta jotain sävähdyttävää. Stellan vakituinen koti on Pohjois-Tansanian Mwanzassa, missä hän asuu äitinsä ja 8-vuotiaan poikansa kanssa.

Työ pitää Stellan lennossa niin Tansaniassa kuin muuallakin eteläisessä Afrikassa. Hän on freelancer-toimittaja, jonka kynästä kirpoaa yhteiskuntakriittistä tekstiä. Ääni ja kasvot ovat tuttuja useista radio- ja televisiodokumenteista.

Stella toteuttaa projektejaan vuonna 2000 perustamansa CGS Communication -mediayrityksen välityksellä. Lisäksi hän opettaa televisio- ja radiouutisointia sekä suhdetoimintaa Dar es Salaamin toimittajakoulussa. Syksyllä 2006 Stella aloitti kahden vuoden media-alan maisteriopinnot Yhdysvalloissa.

”Vihdoinkin voin laajentaa perspektiiviäni! Opin, kuinka muualla maailmassa käsitellään yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä, eriarvoisuutta, orpoutta sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa”, hän hehkuttaa. Rahoitus opinnoille löytyi kansainvälisen Ford-säätiön kautta.

Lapsuutensa Stella Matutina vietti yksinhuoltajaäidin hoivissa. Esimerkillään äiti todisti tyttärelleen, että nainen pärjää myös yksin. Myös Stellan menneisyyteen kuuluu rikkoutunut ihmissuhde: monelle tansanialaismiehelle vaimon työssäkäynti on kova paikka.

Innostus media-alaan syttyi 17-vuotiaana, kun Stellan kouluun saapui toimittaja videokameroineen. Tuosta päivästä lähtien Stellalla oli selvä päämäärä. Matkan varrella hän on kuitenkin joutunut kamppailemaan niin rahavaikeuksien kuin työelämässä rehottavan seksuaalisen syrjinnän ja -häirinnän takia.

Vasta avattuaan oman toimistonsa Stella on voinut toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. ”Media-alalla voin vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan, vaikka joudunkin käyttämään kyynärpäätaktiikkaa!”

Työelämässä esiintyvään sukupuolten eriarvoisuuteen voi Stellan mukaan vaikuttaa olemalla vahva ja päättäväinen. Järkkymättömällä omanarvontunnolla on merkitystä alalla pärjäämiseen.

Stellan selkeä tavoite on edesauttaa naisten aseman kohentumista tansanialaisessa yhteiskunnassa. ”Naisilla tulisi olla mahdollisuus taloudelliseen itsenäistymiseen. He ovat yleensä täysin riippuvaisia aviomiehen tuloista.”

Pohjimmiltaan ongelma piilee sekä köyhyydessä että kulttuurissa. Tyttöjen koulutukseen ei panosteta samalla tavalla kuin poikien. Tansaniassa työssä käyvät naiset ovat vähemmistö.

Julkisuus ja muille esimerkkinä oleminen sujuu Stellalta luontevasti. ”Jos minä pystyn johonkin, pystyt sinäkin!” kuuluu motto.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 02/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!