Machu Picchun muinaisesineet palautetaan omistajilleen

Yhdysvaltalainen Yalen yliopisto palauttaa Perun valtiolle inkojen muinaiskaupungista löytyneet esineet, jotka ovat olleet Yalen hallussa lähes sata vuotta.

Kirsi Cheas

maailmapalat_machup.jpgMachu Picchu on inka-ajalta säilynyt kaupunki Perussa. Nimi tarkoittaa vanhaa vuorta.

Machu Picchun rauniokaupunki on Perun suosituin turistinähtävyys. Kaupungista löytyneet kallisarvoiset muinaislöydöt ovat kuitenkin olleet yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston hallussa lähes vuosisadan ajan. Nyt Yale on luvannut palauttaa aarteet Perun valtiolle.

Yalen professori ja tutkimusmatkailija Hiram Bingham ”löysi” Machu Picchun vuonna 1911 saatuaan paikalliselta viljelijältä vihjeen vuorilla sijaitsevasta kaupungista. Bingham toimitti Machu Picchusta löytämänsä yli 4 000 muinaismuistoa Yhdysvaltoihin. Luut ja muumiot päätyivät Yaleen tutkittaviksi, kivi- ja metalliesineitä sekä keraamisia astioita on ollut esillä myös yhdysvaltalaisissa museoissa.

Perun viranomaisten mukaan Bingham ei aikoinaan saanut lupaa viedä esineitä maasta. Viime vuonna Perun valtio uhkasi haastaa Yalen yliopiston oikeuteen, mikäli se ei antaisi aarteita takaisin.

Machu Picchu on ketsuan kieltä ja tarkoittaa vanhaa vuorta. Inka-aikaan Machu Picchu toimi uskonnollisena ja hallinnollisena keskuksena. Se sijaitsee Andien rinteillä 2 450 metrin korkeudessa. Machu Picchu on Unescon maailmanperintökohde.

Muinaismuistojen omistusoikeudesta on kiistelty myös muualla maailmassa. Liverpoolissa sijaitseva museo myöntyi lokakuussa palauttamaan Australialle arvokkaat aboriginaalijäännökset, jotka oli viety alkuperämaastaan yli puoli vuosisataa sitten.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!