Machu Picchun muinaisesineet palautetaan omistajilleen

Yhdysvaltalainen Yalen yliopisto palauttaa Perun valtiolle inkojen muinaiskaupungista löytyneet esineet, jotka ovat olleet Yalen hallussa lähes sata vuotta.

Kirsi Cheas

maailmapalat_machup.jpgMachu Picchu on inka-ajalta säilynyt kaupunki Perussa. Nimi tarkoittaa vanhaa vuorta.

Machu Picchun rauniokaupunki on Perun suosituin turistinähtävyys. Kaupungista löytyneet kallisarvoiset muinaislöydöt ovat kuitenkin olleet yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston hallussa lähes vuosisadan ajan. Nyt Yale on luvannut palauttaa aarteet Perun valtiolle.

Yalen professori ja tutkimusmatkailija Hiram Bingham ”löysi” Machu Picchun vuonna 1911 saatuaan paikalliselta viljelijältä vihjeen vuorilla sijaitsevasta kaupungista. Bingham toimitti Machu Picchusta löytämänsä yli 4 000 muinaismuistoa Yhdysvaltoihin. Luut ja muumiot päätyivät Yaleen tutkittaviksi, kivi- ja metalliesineitä sekä keraamisia astioita on ollut esillä myös yhdysvaltalaisissa museoissa.

Perun viranomaisten mukaan Bingham ei aikoinaan saanut lupaa viedä esineitä maasta. Viime vuonna Perun valtio uhkasi haastaa Yalen yliopiston oikeuteen, mikäli se ei antaisi aarteita takaisin.

Machu Picchu on ketsuan kieltä ja tarkoittaa vanhaa vuorta. Inka-aikaan Machu Picchu toimi uskonnollisena ja hallinnollisena keskuksena. Se sijaitsee Andien rinteillä 2 450 metrin korkeudessa. Machu Picchu on Unescon maailmanperintökohde.

Muinaismuistojen omistusoikeudesta on kiistelty myös muualla maailmassa. Liverpoolissa sijaitseva museo myöntyi lokakuussa palauttamaan Australialle arvokkaat aboriginaalijäännökset, jotka oli viety alkuperämaastaan yli puoli vuosisataa sitten.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2007