Näkökulmat

Hyvästi pitkät kalsarit

On joulukuun puoliväli. Pensaiden silmut paisuvat, ruoho viheriöi, golf- ja melontakausi jatkuvat. Perunat homehtuvat parvekkeella. Helsingissä lämpömittari on juuttunut +6 asteen paikkeille jo kuukaudeksi.

Etelä-Ruotsi ui suurtulvassa. Moskovan alueella sää on lämpimintä 150 vuoteen, Alpeilla 1300 vuoteen. Siellä kukat kukkivat ja laskettelukeskukset ihmettelevät, kun kautta ei pystytä avaamaan. Lumilajien maailmancupeja on jouduttu perumaan pitkin joulukuuta. Kansainvälisessä hiihtoliitossakaan ei enää epäillä, onko ilmastonmuutos totta vai turhaa pelottelua.

Sen sijaan kilpapurjehtijat voivat harjoitella Suomen vesillä ”sydäntalven” pimeydessä.

Rovaniemen ulkomaalaiset jouluturistit ihmettelevät, kun lunta ei ole kunnolla edes Etelä-Lapissa. Tykitetty keinolumi alkaakin olla kuuma myyntiartikkeli Lapissa, jonne Keski-Euroopan laskettelijat suuntaavat.

Jopa Sotkamon Vuokatissa, lumentutkimukseen keskittyneessä Suomen Snow-poliksessa, hiihdetään viime talvena säilötyillä lumilla. Eivätkä karhut saa unta, kun sadevesi lirisee pesään ja on liian lämmin nukkua.

Toisella puolella palloamme, Keski-Amerikassa, ilmastonmuutos on selvästi lisännyt trooppisten myrskyjen määrää. Yksi ”ylimääräinen” hurrikaani tuhoaa hetkessä tuhansien muutenkin köyhien ihmisten kodit ja elinkeinot, jos vaikka henkikulta säästyykin.

Ilmasto näköjään muuttuu, vaan muuttuuko ihminen?

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!