Näkökulmat

Kovaa peliä Darfurissa

Jos jäät janjaweedien vangiksi, teksti kertoo, että sinut on pahoinpidelty, raiskattu, siepattu tai - kuten jo sadat tuhannet Darfurin kriisin uhrit - tapettu. "Haluatko yrittää uudelleen?"

Yhtenä heinäkuun iltana katselin tv:stä Teho-osaston jaksoa, jossa tohtori Carter oli avustushommissa Darfurissa Sudanissa. Pakolaisleirin klinikalle tuotiin polttopuita hakemassa ollut perheenäiti, joka oli joutunut aluetta terrorisoivien janjaweed-joukkojen raiskaamaksi. Vimmastunut aviomies lähtee yksikseen kostamaan janjaweedeille, ja tohtori Carter ehtii landroverilla parahiksi paikalle näkemään, kuinka arabisoturit kiduttavat miestä ja lopulta ampuvat tämän räkäisesti nauraen.

Sattumalta samana päivänä BBC:n nettisivuilla kerrottiin nettipelistä nimeltä Darfur is Dying. Oli kyse musiikkikanava MTV:n yhdysvaltalaisille yliopisto-opiskelijoille suunnatun mtvU-kanavan hankkeesta, jossa nettipelin avulla pyritään herättämään tietoisuutta Darfurin tilanteesta. Peli löytyy osoitteesta www.darfurisdying.com.

Visuaalisesti hiukan tökerössä pelissä tavoitteena on pysyä viikon ajan hengissä pakolaisleirillä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vähän väliä pitää hakea vettä kaivosta viiden kilometrin päästä ja väistellä aavikolla lava-autoilla ajavia janjaweedejä.

Omaksi hahmokseen voi valita 26-vuotiaan naisen tai 10-14-vuotiaan tytön tai pojan. Muslimimiesten suosimaan kufi-lakkiin sonnustautunut 30-vuotias Rahman ei kelpaa vedenhakijaksi, sillä ruutuun ponnahtavan tekstin mukaan janjaweed-joukot yleensä tappavat kaikki vedenhakumatkalle uskaltautuvat miehet.

Jos jäät janjaweedien vangiksi, teksti kertoo, että sinut on pahoinpidelty, raiskattu, siepattu tai – kuten jo sadat tuhannet Darfurin kriisin uhrit – tapettu. ”Haluatko yrittää uudelleen?”

Jos taas onnistut kantamaan vesikanisterin pakolaisleiriin, peli ei etene mihinkään ennen kuin olet lähettänyt presidentti Bushille nettipostikortin, jossa vaadit, että Darfuriin lennätetään välittömästi lisää ulkomaalaisia joukkoja.

Eikä siinä kaikki. Klikkaamalla linkkiä ”find more ways to get involved” pääset mtvU:n kampanjasivulle, josta voit liittyä Sudanissa toimivien avustusjärjestöjen postituslistoille, ostaa ”Opiskelijat kansanmurhaa vastaan” -t-paidan tai tilata kopion mtvU:n ohjelmasta, jossa kolme yhdysvaltalaista opiskelijaa vieraili sudanilaispakolaisten leirillä naapurimaassa Tshadissa. Oma linkkinsä on myös George W. Bushin mallintöitä tehneen veljentyttären Lauren Bushin matkakuviin pakolaisleiriltä. Yhdestä valikosta selviää, että Darfur-peliä sponsoroi tossufirma Reebok.

Kun nyt alkuun on päästy, niin saataisiinkohan MTV:n sivuille piakkoin myös kampanjasivu vaikkapa Israelin iskuista Libanoniin ja Gazaan tai yhdysvaltalaissotilaiden otteista Irakissa ja Afganistanissa? Opiskelijat voisivat allekirjoittaa nettivetoomuksia valtionpäämiehille ja pelata peliä, jossa pitäisi yrittää selvitä hengissä Bagdadissa tai Beirutissa. ”Irak kuolee” -pelin sekaan ujutetuissa tietoiskuissa kerrottaisiin faktoja Irakin miehityksen syistä ja kuolonuhreista. MTV3:n Teho-osasto ainakin vierailee elokuussa Darfurin lisäksi pikaisesti myös Irakissa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!