Näkökulmat

Kotiovelle ihmisen kokoisena

(Kuva: Pekka Rahkonen) Osa teistä lukijoista pääsi vastaamaan helmi-maaliskuussa tehtyyn lukijatutkimukseen. Kiitos kaikille vastanneille. Teidän mielestänne lehti on hyvä, 97 prosenttia piti lehteä joko hyvänä tai erinomaisena. Tutkimuksen tekijän mukaan lehden lukijoiden tyytyväisyys on aivan poikkeuksellista. Poikkeuksellista on myös, että te lukijat olette hyvin sitoutuneita lehteen. Vain muutama vastaaja ilmoitti selailevansa pikaisesti otsikot. Lähes puolet vastaajista ilmoitti lukevansa lähes koko lehden.

Vapaamuotoisen palautteen määrä oli päätä huimaavan runsas. Pidän ihanana kiitoksena kaikesta työstä kommenttia: ”Kumppani tuo maailman kotiovelle ihmisen kokoisena”. Siinä kiteytyy se, mihin olemme pyrkineet. Moni teistä oli sitä mieltä, että lehdessä on paljon paikallisuutta ja kehitysmaiden ihmisten arkipäivää. Mieltäni lämmitti myös se, että piditte lehteä kriittisenä ja koitte siinä olevan uudenlaisen ja erilaisen otteen. Te lukijat olette myös sitä mieltä, että Kumppani on monipuolinen lehti ja että sen kuvat ja ulkoasu ovat upeita.

Eniten kielteistä palautetta tuli siitä, että jutut ovat liian vaikeita. Lehteä moitittiin teoreettisesti kapea-alaiseksi, ja siitä koettiin puuttuvan kehitysmaatutkimuksen näkökulma. Lisäksi lehden joitakin juttuja pidettiin ennalta arvattavina näkökulmaltaan. Tutkimuksen mukaan lukijat eivät ole kiinnostuneita lukemaan kehitysyhteistyöhankkeista eivätkä hankeneuvonnasta.

Toivelistalle kertyi muun muassa juttuja kehy-rahojen käytöstä, vastuullisesta kuluttamisesta sekä ihmisoikeuksien toteutumisesta. Lisäksi toivottiin juttujen yhteyteen karttoja ja vieraskynä-palstaa. Näitä ja muita toiveita pyritään toteuttamaan mahdollisimman pikaisesti.

Paljon tuli esiin myös toiveita, jotka olimme jo ennakoineet. Kirja-arvioita olemme jo vähentäneet, ja vammaisuuteen keskittyvä teemanumero ilmestyi maaliskuussa. Toivelistalla olevaan ilmastonmuutokseen paneudumme elokuussa ja samassa numerossa tulemme kirjoittamaan myös saamelaisten elämästä. Uskontoa käsitellään vuoden viimeisessä numerossa, ja käsissäsi oleva numero keskittyy paljon toivottuun vapaaehtoisuuteen.

Lehteä on viimeisen parin vuoden aikana tehnyt yli 250 toimittajaa, graafikkoa, kuvaajaa ja kuvittajaa. Lisäksi lehden tekemiseen ovat osallistuneet markkinoinnin suunnittelijat, asiakasrekisterin pitäjät, painajat, postittajat ja laskuttajat. Ilman heidän kaikkien antaumuksellista panosta lehti ei olisi herättänyt näin poikkeuksellisen suurta tyytyväisyyttä. Kiitos kaikille, jotka olette tehneet tämän ihmeen mahdolliseksi. Kiitokset myös lukijoille, että olette ottaneet lehden omaksenne.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!