Vuoden Pakolaisnainen 2006: Koulutus on väylä elämään

Suomen Pakolaisapu valitsi Zarmina Razain Vuoden Pakolaisnaiseksi 2006.

Vuoden Pakolaisnainen 2006: Zarmina Razai (Kuva: Sanna Jäppinen) Zarmina Razai on Vuoden Pakolaisnainen 2006.”Mielestäni tilanne Afganistanissa on rauhoittunut, ja verrattuna talibanien aikaan naisten asema on parempi. Maaseudulla naiset käyttävät vielä burkhaa, koska siellä on yhä pelkoa, mutta kaupungeissa naisten ei tarvitse käyttää burkhaa. Ja ennen kaikkea naiset saavat opiskella ja tehdä töitä”, toteaa Vuoden Pakolaisnaiseksi valittu Zarmina Razai, joka palasi vastikään matkalta Kabuliin.

Suomen Pakolaisavun hallituksen mielestä Razai, 24, on todellinen selviytyjä, joka persoonansa ja tahdonvoimansa ansiosta on löytänyt paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Zarmina Razai saapui Suomeen 17-vuotiaana pikkuveljensä Ahmadin kanssa vuonna 1999. Paon aikana hänen isänsä tapettiin, äiti jäi Pakistaniin ja vanhempi veli katosi. Zarmina on kokenut, millaista on kohdata turvapaikkaprosessi ilman vanhempia ja aloittaa koulunkäynti uudessa maassa vieraalla kielellä. Äitinsä ja isoveljensä hän sai Suomeen ollessaan 20-vuotias.

Zarmina Razai opiskelee parhaillaan ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi ja tekee tulkin töitä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2006