Vuoden Pakolaisnainen 2006: Koulutus on väylä elämään

Suomen Pakolaisapu valitsi Zarmina Razain Vuoden Pakolaisnaiseksi 2006.

Vuoden Pakolaisnainen 2006: Zarmina Razai (Kuva: Sanna Jäppinen) Zarmina Razai on Vuoden Pakolaisnainen 2006.”Mielestäni tilanne Afganistanissa on rauhoittunut, ja verrattuna talibanien aikaan naisten asema on parempi. Maaseudulla naiset käyttävät vielä burkhaa, koska siellä on yhä pelkoa, mutta kaupungeissa naisten ei tarvitse käyttää burkhaa. Ja ennen kaikkea naiset saavat opiskella ja tehdä töitä”, toteaa Vuoden Pakolaisnaiseksi valittu Zarmina Razai, joka palasi vastikään matkalta Kabuliin.

Suomen Pakolaisavun hallituksen mielestä Razai, 24, on todellinen selviytyjä, joka persoonansa ja tahdonvoimansa ansiosta on löytänyt paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Zarmina Razai saapui Suomeen 17-vuotiaana pikkuveljensä Ahmadin kanssa vuonna 1999. Paon aikana hänen isänsä tapettiin, äiti jäi Pakistaniin ja vanhempi veli katosi. Zarmina on kokenut, millaista on kohdata turvapaikkaprosessi ilman vanhempia ja aloittaa koulunkäynti uudessa maassa vieraalla kielellä. Äitinsä ja isoveljensä hän sai Suomeen ollessaan 20-vuotias.

Zarmina Razai opiskelee parhaillaan ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi ja tekee tulkin töitä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2006

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!