Kairon sudanilaisten kohtalo yhä epävarma

Sadat Kairon keskusta-alueen puistosta väkivaltaisesti vuodenvaihteessa häädetyt sudanilaiset odottavat kohtalonsa ratkeamista vankilamaisissa olosuhteissa Kairon ulkopuolella. Egypti uhkasi karkottaa osan sudanilaista, mutta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR onnistui estämään karkotukset.

pakolaisia Kairon keskustan puistossa (Kuva: Päivi Arvonen)

 

Tuhannet sudanilaiset pakolaiset leiriytyivät loppuvuodeksi kairolaiseen puistoon. He vaativat viisumia länteen.

Kairon keskusta-alueen Mustafa Mahmoud -puistossa UNHCR:n Kairon toimiston lähellä kolme kuukautta istuma- ja nälkälakkoilleiden sudanilaisten protesti päättyi joulukuun lopussa traagisesti, kun 4000 raskaasti aseistautunutta poliisia tyhjensi leirin. Noin 2500 sudanilaista pidätettiin ja kuljetettiin vankilakeskuksiin Kairon ulkopuolelle. Välikohtauksessa kuolleiden 28 sudanilaisen joukossa oli myös naisia ja lapsia. Osa pidätetyistä vapautettiin myöhemmin.

Puistoon taivasalle leiriytyneiden 3500 sudanilaisen vaatimuksena oli saada viisumi johonkin länsimaahan. Pieni osa protestoijista oli virallisia pakolaisia, suuri osa tavallisia siirtolaisia, jotka eivät olleet lainkaan rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi tai joiden hakemus oli hylätty.

Elämä Egyptissä ei kelvannut

Arviot Egyptissä olevien sudanilaisten määrästä vaihtelevat 20 000:sta useaan miljoonaan. Valtaosa Egyptissä olevista sudanilaisista ei halua palata kotimaahansa eikä asettua asumaan Egyptiin.

”Sudanin rauhansopimus on vain poliittinen YK:n pakottama rauha. Kotimaamme ei ole turvallinen ennen kuin miinat on raivattu, rikolliset saatu kuriin ja infrastruktuuri rakennettu uudelleen”, kertoi protestin vapaaehtoisiin johtajiin kuulunut Egyptissä kuusi vuotta ollut Wilson Obuna kaksi viikkoa ennen leirin purkamista.

”Haluamme viisumin johonkin länsimaahan, sillä Egyptissä elämämme on sietämätöntä rasismin ja köyhyyden vuoksi. Meillä ei ole täällä lainkaan ihmisoikeuksia”, toinen leirin johtajista, Muhamed Matar, totesi.

Sekä UNHCR että Egypti olivat tarjonneet sudanilaisille taloudellista apua joko kotimaahansa palaamiseen tai Egyptiin asettumiseen.

Karkotus uhkasi satoja

Väkivaltaisen välikohtauksen jälkeen Egypti uhkasi karkottaa kuusisataa sudanilaista, joilla ei ollut virallista henkilöllisyystodistusta tai YK:n myöntämää pakolaisstatusta.

”Sudanilaisten pidättäminen on laitonta Egyptin ja Sudanin kesäkuussa 2004 solmiman Neljän vapauden sopimuksen perusteella”, Kairon UNHCR:n toimiston edustaja Astrid van Genderen Stort totesi tiedotusvälineille tammikuun puolivälissä.

Sopimus takaa sekä egyptiläisille että sudanilaisille kummassakin maassa viisumivapauden, työ- ja oleskeluluvan, liikkumisvapauden ja omistusoikeuden, mutta ei oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Egypti antoi UNHCR:n edustajille aikaa haastatella keskuksissa olevia pakolaisia heidän tilanteensa selvittämiseksi. Tammikuun puolivälissä 164 sudanilaista vapautettiin, koska UNHCR pystyi todistamaan näiden olevan virallisesti rekisteröityneitä myönteisen turvapaikkahakemuspäätöksen saaneita pakolaisia.

”Vapautettujen joukossa oli 41 naista ja 31 lasta. Toimistomme on esittänyt suosituksen, että kaikki pidätettynä olevat naiset ja lapset vapautettaisiin”, van Genderen Stort sanoi.

Tammikuun 17.päivänä Egypti myöntyi UNHCR:n vaatimukseen ja lupasi olla karkottamatta yhtäkään sudanilaista. Pidätettyjä sudanilaisia ei kuitenkaan toistaiseksi vapautettu.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2006

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!