Poliittinen vastaanotto

Tiibetin hengellisen ja poliittisen johtajan Dalai-laman vierailusta on kuukausi. Tuliko kaikki tarpeellinen sanottua?

(Kuva: Pasi Haaranen) Syyskuun lopulla Helsingissä vieraillut Dalai-lama oli Suomen valtionjohdolle liian poliittinen hahmo saadakseen valtionpäämiehen vastaanottoa. Sen sijaan arvovieras sai poliittisen vastaanottonsa suomalaisilta tiedotusvälineiltä. Ne keskittyivät uutisoinnissaan lähes yksinomaan lehdistötilaisuudessa esiinnostettuun ongelmaan Tiibetin asemasta.

Maakuntalehdet tyytyivät STT:n uutiseen, iltapäivä- ja aikakauslehdet vielä vähempään. Helsingin Sanomien päähuomioksi muodostui otsikkoon ja lööppiin asti nostettu letkautus, jonka mukaan seuraava Dalai-lama saattaisi olla vaikkapa suomalainen nainen. Ilta-Sanomat otti vitsistä kaiken irti selvittämällä Ulkoministeriön kannan: tilanne ei uhkaa Suomen ulkosuhteita. No, huumorihan kuuluu perinteisesti buddhalaisuuteen, joskin on taitolaji.

Dalai-lama myönsi vain kaksi yksittäishaastattelua. MTV3:n 45minuuttia -ohjelmassa esitetty lyhyt ”erikoishaastattelu” siirsi odotukset jouluaattona TV2:ssa esitettävälle Punaiselle Langalle.

Valtamedia keskittyi Kiina-Tiibet-politiikkaan, mutta mistä yleisöluennolla puhuttiin?

Inhimilliset arvot etusijalla

Puolitoistatuntisen luennon avainsana oli myötätunto. Sen ei tule olla sidoksissa riippuvuuteen, kuten ystävyys- ja parisuhteessa, eikä liiemmin tarjota yläviistosta sääliä vaikeassa tilanteessa olevaa kohtaan. Dalai-laman mielestä todellinen myötätunto on pyyteetöntä. Se on kuin äidin rakkautta lapseensa; äiti on valmis tekemään kaikkensa lapsen parhaaksi eikä odota vastapalveluksia.

”Miksi?” Dalai-lama kysyi. ”Ei uskonto tai laki sellaiseen käske, vaan kyse on biologiasta, muutenhan lapsi ei eläisi. Olemme sosiaalisia eläimiä, ja siinä on myötätunnon siemen.”

Dalai-lama muistutti, että uskonnon ei pidä olla elämässä ensisijaista. Tärkeimpiä ovat inhimilliset arvot ja ihmisten välinen vuoropuhelu.

”En tiedä, miten jumalat keskustelevat ja ovat yhteydessä toisiinsa”, hän myönsi. ”Minusta ihmisten välinen kommunikointi ja toisten ymmärtäminen on paljon helpompaa.”

Nykyisessä globaalissa taloudessa maat ja mantereet ovat riippuvaisia toisistaan. Maailma on yksi kokonaisuus, jossa me vastaan ne -ajattelulle ei ole enää sijaa.

”Eristäytymisen aika on ohi, nyt meidän täytyy yhdistyä.”

Luento päättyi yleisössä olleen nuoren pojan kysymykseen elämän tarkoituksesta.

”Olla tässä hetkessä”, Dalai-lama totesi. ”Menneisyyttä ei voi muuttaa, vaikka haluaisi. Tehkäämme siis tästä elämästämme merkityksellinen ja onnellinen.”

Vaikeuksien kautta voittoon

Syksyllä 2003 syntynyt ajatus Dalai-laman vierailusta oli aluksi lähinnä vitsi, joskaan ei täyttä utopiaa, olihan Suomalais-tiibetiläinen kulttuuriseura järjestänyt Dalai-laman aikaisemminkin Suomeen. Ensimmäinen kutsu lähetettiin keväällä 2004, ja lopulta maaliskuussa 2005 kirjeenvaihto johti tuloksiin: Dalai-lama tulee Suomeen, mutta ainoa mahdollinen päivä on 11.7.2006.

Kaikki näytti hyvältä, kunnes Dalai-lama joutui sairaslomalle vain kymmenen päivää ennen h-hetkeä. Suomalaiset toivottivat hänelle sähköpostitse pikaista paranemista. Tarina kertoo, että viestin luettuaan Dalai-lama pyysi sihteeriään etsimään kalenteristaan aikaa Helsingin-vierailulle.

Lopulta Dalai-lama saapui Suomeen perjantaina 29.9. Lauantaina vain tuntia ennen yleisöluennon alkua selvisi, että Finlandia-salin parven 500 lippua on myyty kahteen kertaan. Onneksi videointi onnistuttiin järjestämään viereiseen saliin.

Sunnuntaina Dalai-lama piti opetustilaisuuden 400 buddhalaiselle, tapasi Suomessa asuvia tiibetiläisiä ja osallistui metropoliitta Ambrosiuksen koolle kutsumaan pyöreän pöydän keskusteluun.

Järjestävän seuran puheenjohtajan Tuula Saarikosken mielestä lyhyt vierailu onnistui mahtavasti.

”Tietysti olimme kovilla, koska meitä oli aika pieni ryhmä järjestämässä ja tämä oli kuitenkin valtiovierailun kokoinen järjestely.”

Myös Dalai-laman seurue viestitti tyytyväisyyttään, mistä varmempana vakuutena lupaus uudesta vierailusta.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2006

Muut Kumppani-lehden linkit

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!