Maan isään luotetaan

Poliittiset tuulet vaihtavat Thaimaassa suuntaa usein, mutta yksi asia ei muutu: kansa turvaa kuningas Bhumiboliin.

Thaimaa. Hän on kaikkialla. Mihin tahansa käännät Thaimaassa katseesi, näet kansan rakastaman kuningas Bhumibol Adulyadejin kuvan. Hän on kerrostalojen seinälakanoissa, tienristeysten suurjulisteissa, seinäkalentereissa sekä jokaisessa baht-rahassa.

Keltaisia kuninkaan vaakunalla koristeltuja paitoja ja lippuja näkyy katukuvassa vielä enemmän: kuninkaan väri on suurinta muotia. Kuningasta kunnioitetaan nousemalla seisomaan ennen jokaisen elokuvanäytännön alkua. Kansa rukoilee kuninkaalle pitkää ikää.

”Maan isä merkitsee minulle kaikkea, olen elänyt hänen suojeluksessaan. Jos minulla olisi antaa enemmän, antaisin sen hänen käyttöönsä”, kertoo Som, kadunlakaisija Bangkokin pääkadun varrella.

Tänä vuonna Thaimaan 78-vuotiasta kuningasta on juhlittu pisimpään maataan hallinneena elossa olevana monarkkina maailmassa. Kesäkuussa vuosia valtaistuimella tuli täyteen 60, ja neljän vuoden kuluttua voi rikkoutua Britannian kulta-ajan kuningatar Victorian maailmanennätys.

Palatsista kansan pariin

Siamin ja Thaimaan kuninkaita on pidetty jumalallisina satoja vuosia. Aasian tunnetuimmasta kansaneepoksesta Ramayanasta muokattiin 1700-luvun lopulla thai-eepos Ramakien. Siinä kuningas samaistetaan Ramaan, Buddhan varhaiseen inkarnaatioon.

Buddhalaisen Thaimaan kuninkaallissa rituaaleissa on myös khmereiltä omaksuttuja muinaisia hindulaisia muotoja. Jumalkuningaskultti elää vieläkin, vaikka valtiosta tuli vuonna 1932 perustuslaillinen kuningaskunta.

Kuningas Bhumibol on kuitenkin pyrkinyt laskeutumaan mahdollisimman lähelle kansaa. Suurimman vaikutuksen alamaisiinsa kuningas on tehnyt maaseudulla, jossa hän vierailee säännöllisesti. Hän on perehtynyt pienviljelijöiden ongelmiin ja ideoinut lukuisia maaperän tuottavuuteen, vesivarojen hallintaan ja metsitykseen liittyviä hankkeita.

Vastoin Thaimaan hallitusten linjauksia kuningas on suosittanut maanviljelijöille luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä. Muillekin maan isä on suosittanut vaatimattomuutta – ja koko maalle suuremman taloudellisen omavaraisuuden periaatetta, joka suojelisi ulkopuolisilta kriiseiltä.

Esiin vaikeina aikoina

Vaikka kuninkaalla ei perustuslain mukaan ole asemaa päivänpolitiikassa, on kuningas Bhumibol astunut esiin kriittisinä aikoina. Viisitoista vuotta sitten kenraalit tottelivat kuningasta, kun hän pyysi sotilaita lopettamaan opiskelijamielenosoittajien ampumisen.

Viime toukokuussa kuningas pyysi maan korkeimpia oikeuslaitoksia ratkaisemaan poliittisen pattitilanteen, joka syntyi, kun oppositio boikotoi pääministeri Thaksin Shinawatran järjestämiä ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Vaalit määrättiin uusittaviksi.

Vaikka monimiljonääri Thaksinin kannatus maaseudulla on ollut ilmiömäistä, kansa ei suuttunut syyskuun sotilasvallankaappauksesta. Armeija sai teolleen kuninkaan hyväksynnän, ja uudeksi pääministeriksi valittiin arvostettu kuninkaan neuvonantaja. Tarkkailijoiden mukaan Thaimaan kuningas osoitti kansalle, että viisas ja luotettu maan isä on lopulta tärkeämpi kuin ontuvan demokratian keinoin valittu pääministeri.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!