Elämän alku: Intia

Vastasyntyneen elämän alkupäivät ovat hyvin erilaisia eri puolilla maailmaa. Myös vauvan sukupuoli voi vaikuttaa lapsen vastaanottoon. Intian Rajasthanissa pojan syntymä julistetaan riemullisesti katolta kattilankansia paukuttaen, tytön syntymästä ei aina edes mainita naapureille.

Intiassa on yli miljardi asukasta ja osavaltioitakin 25. Kansojen ja kulttuurien – kuten myös kastien – kirjoon mahtuu monenlaista syntymään ja lapseen liittyvää juhlaa. Toisinaan perhetapahtuman kutsuminen iloiseksi olisi karkeaa pilaa. Tyttölapsen syntymä saattaa aiheuttaa perheelle paljon enemmän surua kuin iloa.

”Pohjois-Intiassa yläkastisessa bramiiniperheessäkin uusi tulokas saa mittavimmat juhlat, jos sattuu olemaan poika – tai esikoistytär. Joka tapauksessa kotiin kutsutaan hindupappeja, jotka syötetään ja juotetaan hyvin. Hindujumalille annetaan uhreja perheen varallisuuden mukaan, usein makeisia, mutta jos rahaa riittää, niin jumalat kuittaavat palkaksi anteliaisuudestaan myös rahaa ja arvometalleja” kertoo delhiläinen Reetu Sharma.

Papeilta kysytään neuvoa myös lapsen nimenantoon. Erityisen suuri merkitys tulevalle nimelle on kuun sijainnilla syntymähetkellä. Papit ehdottavat usein paria kolmea vaihtoehtoista nimeä, jotka kuitenkin kaikki alkavat samalla kirjaimella.

”Aina perhe ei löydä ehdotetuista mieleistään nimeä, mutta ensimmäisestä kirjaimesta pidetään yleensä silloinkin kiinni”, Sharma kuvailee vanhempien halua pitää kiinni astrologisista ennusmerkeistä.

Bramiiniperheen sukulaiset ja ystävät pääsevät vauvajuhlista osalliseksi vasta sitten, kun tämä viettää yksivuotissyntymäpäiviään. Ilonpitoa kestää päiväkausia, ja lapselle tuodaan lahjoja kasapäin, niinpä jo taaperoikäisiä koristavat usein kultaiset rannekorut.

Jumalien kosto

Kolkatalaisen Papia Palin mukaan myös Länsi-Bengalissa jaetaan lapsen synnyttyä karamelleja, mutta vastaanottajina ovat naapurit ja sukulaiset. Varsinaista juhlaa vietetään vasta, kun vauvalla on ikää puoli vuotta ja hän saa ensimmäisen riisiateriansa. Nimen antamiseen kolkatalaiset suhtautuvat delhiläisiä huolettomammin. Nimiehdotuksia on useita, ja lopullisen ratkaisun saa tehdä noppa.

Pojat ovat kautta Intian toivotumpia, mutta muutamissa osavaltiossa, kuten Rajasthanissa ja Punjabissa, syntyvän lapsen sukupuolella voi olla ratkaiseva, jopa kohtalokas merkitys.

Rajasthanissa poikalapsia juhlitaan suureen ääneen. Perheenjäsenet nousevat talon katolle ja paukuttavat kattiloita ja kansia kertoakseen, että perheeseen on syntynyt uusi jäsen. Metelöinnillä kerrotaan, että tulokas on paitsi tullut myös tervetullut – eli poika. Tyttöjä ei tervetulleiksi toivoteta. Tyttölapsen syntymä saatetaan kuitata vastaamalla kysyjälle, että perhe on saanut uuden taakan kannettavakseen. Toisinaan asiasta ei sanota sukulaisille tai naapureille sanaakaan, ja yhtä vähälle huomiolle jää vauvan pian seuraava kuolema.

”Tytön syntymän jumalien julmaksi kostoksi tulkitseva perhe voi nimetä pienokaisen Sorryksi pyytääkseen anteeksi jumalilta, jotka rankaisevat perhettä antamalla riesaksi tyttölapsen”, kertoo Lakshmi Dave, 14-vuotias rajasthanilaistyttö, joka itse osallistui viime tammikuussa laajaan tyttösikiöiden abortoinnin ja tyttölasten murhien vastaiseen kampanjaan..

Punjabissa tyttösikiöiden abortoinnit ja vauvojen murhat ovat vääristäneet sukupuolijakauman pahimmin koko Intiassa: Chandigarhin alueella tuhatta miestä kohden on vain 773 naista. Muuan kansalaisjärjestö onkins ryhtynyt toimiin tyttövauvojen syrjintää vastaan luovalla tavalla. Myös Punjabissa poikavauvat toivotetaan tervetulleiksi juhlien ja meteliä pitäen. Kun tyttöjen oikeuksia ajava järjestö saa selville, että vauva on syntynyt, mutta hiljaisuus perheessä säilyy, sen jäsenet menevät kutsumatta vauvan kotiin ja aloittavat meluamisen ja juhlinnan syntyneen tyttölapsen kunniaksi.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!