Rohkea räppäri

Sambialainen räptähti Crisis sanailee muun muassa ahneudesta, sananvapaudesta ja vammaisten oikeuksista.

sankari.jpg

Chisenga Katongo, 28, keinahtelee tanssilavalle ja on hetkessä Sambian suosituin hip hop -tähti Crisis. Hän räppää uskottavalla amerikanenglannilla hauskanpidosta, ahneudesta, sananvapaudesta ja vammaisten hyväksymisestä. Nuoret lusakalaiset laulavat mukana, minkä pystyvät.

Crisisin laulujen teemat ovat monelle arkoja. Vasta viime vuosina ovat asenteet Sambian vammaisia kohtaan lientyneet niin, että vanhemmat eivät usein enää häpeissään piilottele vammaisia lapsiaan. Jotkut vammaiset ovat löytäneet jopa palkkatöitä. Crisisin hittibiisi ”Hop Up on Your Good Foot” kehottaa vammaisia osallistumaan tanssiin muiden rinnalla.

Crisis laulaa levyllään myös sananvapaudesta ja siitä kuinka toimittajia pelotellaan.

”Sambiassa on viime aikoina ollut hälyttäviä merkkejä siitä, että toimittajat eivät saa kirjoittaa siitä, mitä maassa tapahtuu”, hän miettii. ”Halusin puuttua siihen, sillä pidän itseäni myös toimittajana. Työni on raportoida siitä maailmasta, missä elän.”

Radioasemat eivät aluksi uskaltaneet soittaa sananvapaudesta kertovaa musiikkia.

”Hallituksen arvostelua pelätään. Jouduin moneen kertaan sanomaan radiossa, että kaikki ongelmat tästä laulusta tulisi osoittaa suoraan minulle, ei radioasemille.”

Häntä itseään ei kuitenkaan pelota.

”Olin hyvin varovainen sanoitusten kanssa. Nyt jos hallitus puuttuu siihen, että laulan sananvapaudesta, se todistaa, että Sambiassa ei ole sananvapautta.”

Crisis on outo tähti sambialaisella musiikkitaivaalla, sillä hän laulaa edelleen englanniksi.

”Minulle sanottiin vuosia, etten pärjäisi tällaisella musiikilla ja että halusin vain matkia USA:n räppäreitä. Ihmiset ovat kuitenkin nyt nähneet, mitä teen, ja sitä arvostetaan.”

Crisis kutsuu sankareikseen Nelson Mandelaa, Martin Luther Kingiä ja Malcolm X:ää.

”Pitää seistä arvojensa takana”, hän selittää. ”Kaikki nämä miehet ovat pitäneet kiinni arvoistaan, tuli vastaan mitä tahansa.”

Monet Crisisin kollegat ovat pyrkineet rikkauksiin nopeasti. ”Meitä oli pari vuotta sitten monta kantaa ottavaa hip hop -artistia Lusakassa. Nyt suurin osa on alkanut laulaa nyanjan kielistä purukumimusiikkia, mikä myy hyvin. Se on ahneutta, ja väärin”, hän lataa.

”Monet muusikot matkivat amerikkalaisia tähtiä ja laulavat siitä, kuinka ajelevat Mercedes Benzillä ja juovat shampanjaa, vaikka kaikki tietävät, että köyhät muusikot kulkevat oikeasti minibussilla”, Chisenga nauraa.

Ennen kuin Crisis alkoi pärjätä musiikillaan, hän teki hanttihommia pitääkseen äitinsä ja itsensä hengissä. ”Olen aika hyvä korjaamaan kaikenlaisia härveleitä. Ostin rikkinäisiä radioita ja puhelimia, korjasin ne ja myin eteenpäin. Äiti sanoi, että minun pitäisi hankkia ammatti, musiikista kun ei tulisi elantoa.”

”Nyt äitikin on uskonut, että pojan harrastus yhteiskunnallisen musiikin parissa kannattaa.”

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2006

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!