Näkökulmat

Köyhien vitsaus

 

 
Kuva: xxx_mitä_tässä_kuvassa_on. (Kuvaaja: Pekka Rahkonen)

 

Kun kuulin aidsista ensi kertaa, taudin väitettiin tappavan muutamassa vuodessa. Nykytietämyksen mukaan matka hiv-tartunnasta sairauden puhkeamiseen kestää vuosia. Tehokkaiden lääkkeiden ja sairaanhoidon avulla elämä jatkuu tartunnasta huolimatta ja tartunnan kehittyminen aids-vaiheeseen hidastuu.

Näin siis silloin, kun kyse on länsimaisen sairaanhoidon ja elintason maasta. Nopeaksi tappajaksi hiv ja aids muuttuvat kehitysmaiden köyhien kohdalla. Kalliit tehokkaat lääkkeet ovat olleet viime aikoihin asti köyhien maiden potilaiden ulottumattomissa. Hidasta muutosta on tapahtumassa. Tehokkaita niin sanottuja antiretroviraalilääkkeitä on saatavilla köyhissäkin maissa ja teoriassa hiv-tartunnan saaneilla on toivoa paremmasta.

Ongelmia kuitenkin riittää. Hiv-tartuntaan käytetyt teholääkkeet vaativat jatkuvuutta. Säännöllisesti käytettynä ne hidastavat tartunnan kehittymistä aidsiksi hyvinkin tehokkaasti. Jos potilas kuitenkin lopettaa lääkkeiden syönnin, virus kehittää niille nopeasti vastustuskyvyn. Jo vajaan viikon tauko teholääkkeiden syönnissä riittää tuhoamaan niiden tehon.

Maaseudulla lähimpään aids-lääkkeitä tarjoavaan sairaalaan saattaa olla päivien matka. Vaikka sairaalalle pääsisikin ajoissa uutta annosta noutamaan, ei ole lainkaan varmaa, onko se auki. Lääkäreistä ja muusta hoitohenkilökunnasta on aina pulaa. Mitä syrjäisempiin ja köyhempiin oloihin mennään, sen vaikeampaa on henkilökunnan saaminen. Eikä ole suinkaan itsestään selvää, että sairaalalla on tarjolla lääkkeitä juuri silloin, kun potilas sinne pääsee.

Hiv-tartunnan saamiseen vaikuttavat myös ihmisen terveydentila ja yleiskunto. Näyttääkin siltä, että hiv:tä ja aidsia esiintyy eniten alueilla, joissa on puutetta ruuasta. Maailman elintarvikeohjelman WFP:n mukaan riittävä ravinto on hyvin toimiva keino taistelussa näitä sairauksia vastaan.

Aliravitsemus ja nälkä kiihdyttävät sairauden etenemistä moninkertaisesti. Riittävä ravinto auttaa potilasta pysymään muuten terveenä ja silloin vastustuskyky on parempi. Hyvä vastustuskyky hidastaa myös hiv:n etenemistä.

Valtaosa maailman uusista hiv-tartunnoista tapahtuu köyhissä maissa. Näiden maiden köyhät saavat hiv:n helpommin kuin hyvin toimeentulevat ihmiset. Tehokkaat lääkkeet ovat säännöllisesti vain rahakkaiden saatavissa, ja ruuan puute nopeuttaa taudin etenemistä. Jotta vuosituhattavoitteeseen hiv-tartuntojen vähenemisessä päästään, on köyhyyteen ja sen syihin puututtava nopeasti.

Antoisia lukuhetkiä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!