Mala mogodun ohje

Perinteinen eteläafrikkalainen ruoka, naudan tai lampaan suolet (mala) ja vatsa (mogodu) keitetään usein sellaisenaan tai haudutetaan vihannesten kanssa. Malaa ja mogodua tarvitaan yhtä paljon, ja niiden maut täydentävät toisiaan: mieto mala pehmentää ja tuo vaihtelua mogodun voimakkaseen, karkeaan makuun.

Näitä raaka-aineita on ehkä mahdotonta ostaa Suomesta, mutta kannattaa kysellä teurastamoista. Kun vatsaa myytiin Pohjois-Euroopassa laajemmin, se ryöpättiin ja valkaistiin, niin että se oli käytännössä mautonta.

Raaka-aineita on kuitenkin saatavilla Etelä-Euroopassa ja monissa paikoissa Euroopan ulkopuolella – Etelä-Afrikkaan asti ei niitä tarvitse lähteä hakemaan. Jos käyt Etelä-Afrikassa, löydät monia paikkoja, jotka myyvät mala mogodua. Jos ostat lomalla oman ruokasi tai olet ystäviesi luona, sinulla on hyvä mahdollisuus kokeilla reseptiä käyttämällä paikallisia raaka-aineita.

Noin neljän ihmisen mala mogodua varten tarvitset puoli kiloa naudan tai lampaan suolia ja puoli kiloa mustaa vatsaa. Lampaan vatsa on maultaan miedompaa eikä niin tummaa. Tärkeintä on pestä vatsa hyvin, kaapia pois kivet ja osittain sulanut ruoka. Tämä voi kestää vähän aikaa. Sen jälkeen viipaloi sisälmykset ja vatsa pieniksi paloiksi. Toisin kuin punainen liha, mala mogodu ei hajoa, kun sitä keitetään hyvin pitkään, joten on parasta leikata suolet ja vatsa sellaisiksi palasiksi, jollaisina haluaa ne tarjota.

Tämän jälkeen kaada aineet 1,5 litraan kiehuvaa vettä ja keitä miedolla lämmöllä neljä tuntia. Reilun tunnin keittämisen jälkeen lisää suuri, hienoksi pilkottu sipuli ja 3-4 kuorittua tomaattia.

Tarkasta aina välillä, että kattilassa on tarpeeksi vettä peittämään mala mogodu, mutta viimeisen tunnin aikana poista kansi ja anna nesteen haihtua.

Valmiissa ruoassa on lihaa paksussa, rasvaisessa kastikkeessa. Lisää suolaa maun mukaan. Tarjoa maissipuuron kanssa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!