Matkaopas palestiinalaiseen Lähi-itään

Palestine & Palestinians. The Alternative Tourism Group (ATG)

Moni Lähi-idässä matkaillut on käynyt Jerusalemissa, mutta kuinka moni on kuullut Israelin harjoittamasta syrjivästä väestönsuunnittelusta kaupungin sisällä? Moni on vieraillut Jerusalemin vanhassa kaupungissa, mutta kuinka moni on tietoinen Israelin siirtokunnista aivan muslimikorttelin sydämessä? Moni on kuullut sanottavan, että Ramallahissa on vaarallista, mutta harvempi tietää, että kaupungissa voi istua kahviloissa, virkistäytyä turkkilaisessa saunassa ja katsella Hollywood-elokuvia.

Lähi-idästä on kirjoitettu tuhansia matkaoppaita, mutta palestiinalaisen Vaihtoehtoisen turismin ryhmän ATG:n julkaisema matkaopas Palestine & Palestinians on virkistävää luettavaa. Kirja sisältää runsaasti faktoja miehityksen todellisuudesta ja avaa siten vaihtoehtoisen näkökulman Lähi-idän todellisuuteen. Teos tarjoaa myös lukuisia käytännön vinkkejä matkan suunnittelua varten.

Oppaan avulla löytyvät niin perustiedot palestiinalaisten historian ja nykyisyyden ymmärtämiseen kuin neuvot siihen, miten löytää yöpaikka Betlehemissä. Myös muista matkaoppaista usein puuttuvat Länsirannan kaupunkien kartat ja maininnat matkaa mahdollisesti viivästyttävistä armeijan tarkastuspisteistä löytyvät kirjan sivuilta. Tietotekstin lisäksi kirjassa hyödynnetään palestiinalaista runoutta ja esitellään 24 tärkeän palestiinalaisen kuten Hanan Ashrawin, Mahmoud Darwishin ja Edward Saidin elämänkerrat omissa tietonurkkauksissaan.

Israelin valtion perustamisvuodelle 1948 annetaan kirjassa paljon painoarvoa. Maantieteellisesti kirja esittelee viisi eri aluetta Palestiinassa: Jerusalemin, Länsirannan, Gazan alueen, ”vuoden 1948 alueet” sekä ”miehitetyn Syyrian Golanin”. Vuoden 1948 alueet viittaavat nykyiseen Israelin valtion alueeseen, jonka väestöstä yksi viidesosa on yhä palestiinalaisia. Suurimpien kaupunkien ja nähtävyyksien lisäksi kirjassa kerrotaan usean, entisen ja nykyisen, palestiinalaisen kylän tarinat: mitä kylälle tapahtui vuonna 1948 ja mitä kylälle kuuluu tänään.

Kirjan sivuilta piirtyy kuva kansasta, jolla on oma kulttuurinsa ja historiansa, juuret vahvasti omassa maassaan. Tämä on kirja, johon jokaisen Lähi-itään matkustavan tulisi tutustua.

 

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2005

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!