Lukuilon löytänyt

Saratou Gouba. Kuva: Eeva Sederholm Kun Saratou Gouban tapaa kerran, hänet tunnistaa aina. Naisen ääntä ei voi unohtaa. Sen sointi tuntuu kumpuavan vatsasta kuin rumpukalvon alta ja kulkevan kurkkutorven kautta jonkinlaisen puupillin läpi. Lopputulos pulppuaa narisevana ja naurunsekaisena ympäristön kuultavaksi.

Saratou Gouba, 41, asuu Zabren kylässä Burkina Fason etelärajalla. Parikymmentä vuotta sitten kouluja käymätön nuori nainen ei osannut lukea, ja hänen ainoa työnsä oli miehen auttaminen maanviljelyssä. Sitten asiat muuttuivat.

Gouba oppi lukemaan Pag-La-Yiri-nimisen naisjärjestön kurssilla. Järjestö saa rahoitusta Suomesta, vaikka yleensä Länsi-Afrikka ei ole Suomen kehitysyhteistyövaroista päättäviä kiinnostanut. Tämän yhteistyön takana on Marttaliitto, ja suurin osa rahoituksesta tulee Suomen ulkoministeriöltä.

”Lukutaidon ansiosta ymmärrän myös ranskaa”, Saratou Gouba kertoo nyt.

Hänen suustaan saattaakin virrata paikallisen bisan kielen lisäksi siirtomaa-ajalta periytynyttä maan virallista kieltä.

”Pystyn puhumaan useampien ihmisten kanssa kuin aiemmin”, Gouba iloitsee.

Kyky lukea avasi oven myös työelämään. Gouba valittiin ensin naisjärjestön paikalliseksi neuvojaksi, sitten lukutaitokeskuksen ohjaajaksi ja lopulta vastuulliseksi koko lukutaitotoiminnan järjestämisestä. Hän on ollut myös mukana kääntämässä kirjoja ranskasta bisaksi.

Gouba pitää työstään erityisesti silloin, kun lukutaitokurssille osallistuneet saavat loppukokeista hyviä tuloksia. Silloin hän tietää hoitaneensa oman tehtävänsä kunnolla.

”Näin myös ansaitsen vähän perheelleni”, Gouba nimeää työn hyviä puolia.

Projekti kestää vuosittain kymmenen kuukautta, ja niiltä Gouba saa yhteensä reilut 50 euroa.Palkka ei tosin päätä huimaa, mutta pääasia onkin, että työtä ylipäätään on. Omat ansiot tuovat naiselle itsenäisyyttä.

Moniavioisuus on alueella yleistä, ja myös Gouban kotona asuu toinen rouva. Hänen mukaansa järjestely toimii kuitenkin hyvin ja riidat vaimojen välillä selviävät puhumalla.

Kääntöpuoli on, että useita vaimoja ottaneiden miesten kiinnostus ei usein riitä lukuisten lastensa elättämiseen. Gouban mies onkin tyytyväinen, että vaimo on huolehtinut rahoillaan omasta jälkikasvustaan. Tämän kaikki kolme lasta ovat oppineet koulussa lukemaan.

Tyttärien opintie tosin jäi lyhyeksi, kun naimisiinmeno tuli väliin.

 

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2005

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!