Mmm, kahvia!

Kitkerä mutta virkistävä juoma tuo ihmiset saman pöydän ääreen kaikkialla maailmassa.

Virpi Vidal Pellikka nautiskelee kahvista. Kuva: Suska Olli

Syntyperältään puoliksi meksikolainen ja puoliksi suomalainen Virpi Vidal Pellikka on asunut lähes koko elämänsä Meksikon pääkaupungissa Méxicossa. Kaksi vuotta sitten hän muutti Suomeen perheensä mukana, jolla oli tarkoitus asua täällä vuoden verran. Nuori nainen kuitenkin ihastui maahan ja jäi Helsinkiin muun perheen palatessa Meksikoon. Vidal sai opiskelupaikan – ja työn kahvilasta.

Vidal muistaa hyvin, kuinka hän oppi aikoinaan juomaan kahvia.

”Lukio oli juuri alkanut. Kokeiden jälkeen menimme aina kavereiden kanssa kahville sen sijaan, että olisimme menneet kotiin lukemaan seuraavan päivän kokeisiin”, kaunis nuori nainen hymyilee hieman ilkikurisesti kahvikuppinsa takaa.

”Kahvilat, joissa silloin nuorempana istuimme, ovat yksi osa meksikolaista kahvilakulttuuria. Ne ovat oikeastaan ravintoloita, joissa saa alle eurolla juoda niin paljon kahvia kuin haluaa. Useimmiten kahvia tulikin juotua jopa kahdeksan kuppia kerralla!”

Usein kuulemme kolumbialaisesta ja brasilialaisesta kahvista, jotka ovat niin meillä kuin maailmallakin hyvin yleisiä. Mutta myös Meksikossa viljellään ja paahdetaan kahvia. Millaista se on?

”Ah, aivan ihanaa”, Vidal huokaa. ”Varsinkin etelämeksikolainen kahvi on erittäin hyvää. Siksi minusta onkin ihmeellistä, ettei sitä juuri tuoda Suomeen, vaikka suomalaiset kuluttavat eniten kahvia maailmassa. Meksikossa kahvi haetaan itse pienissä kylissä sijaitsevista paahtimoista, jotka paahtavat kahvin kukin omalla tavallaan.”

”Siellä kahvi on vahvaa ja tummapaahtoista. Sellaista yritän etsiä täällä itsekin. Meksikossa kaikki myös juovat kahvia, en tiedä ketään, joka ei joisi.”

Muutoin kahvikulttuuri on pitkälti samantyyppinen kuin Suomessa, Vidal arvioi. Meksikolaiset kuitenkin viettävät aikaa kahvin ympärillä enemmän kuin suomalaiset. ”Esimerkiksi ystävien kanssa syödyn illallisen päätteeksi juodaan kahvia ja jatketaan juttelua vielä pitkän aikaa”, Vidal pohtii katsellessaan ikkunalasin takana hämärtyvää iltaa.

 

Miltä suomalainen kahvi maistuu, Abreham Tesfu Essa?

”Ihan ok, mutta ei se tietenkään etiopialaista ole. Etiopiassa kahvia keitetään monta tuntia, se on vahvaa ja sitä juodaan paljon. Sitä juomaan kutsutaan myös ystäviä ja naapureita – täällä kahvi taas usein keitetään vain itselle.”

Missä tilanteissa juot kahvia, Cheng Yucong?

”Koulun kahvilassa tai koulun jälkeen ystävien kanssa. Ja aamuisin, jos ei tahdo saada itseään peiton alta. Kiinassa kahvikulttuuri on vasta yleistymässä, sedälläni ei esimerkiksi ollut kahvinkeitintä, kun veimme hänelle viime kesänä kahvia tuliaisiksi. Kiinassa juotava kahvi on pikakahvia, joka on minun makuuni liian laihaa.”

Mitä kahvi sinulle merkitsee, Niku Martikainen?

Kahvi ei merkitse minulle niinkään makuelämystä, vaan päivittäistä hengähdystaukoa yksin tai yhdessä. Lisäksi kahvi päivittäiskulutustarvikkeena asettaa moraalisen kysymyksen äärelle, ollako reilu vai ajatellako vain omaa rahapussia?

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2005

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!