Serge Raffy: Fidel. WSOY 2005.

Vuosia kylmän sodan päättymisen jälkeen Kuuba on edelleen aihe, josta on mahdoton saada aikaan järjellistä keskustelua. Mustavalkoiseen väittelyyn lähtee – ilmeisen tietoisesti – mukaan myös ranskalainen Serge Raffy, joka on kirjoittanut suomeksi ilmestyvän elämäkertateoksen Fidel Castrosta.

Raffyn Castro on jesuiittojen kasvattama gangsteri, joka yliopistolla kulkee Hitlerin Mein Kampf kainalossaan. Romaanin tavoin etenevän kirjan punaisena lankana on Castron pakkomielle tappaa. Hän murhauttaa niin kilpailijansa yliopistopolitiikassa kuin myöhemmin kaikki häntä epäilevät kuubalaiset toverinsa – ja sellaiset liittolaiset kuin Che Guevaran ja Salvador Allenden, jonka demokraattinen sosialismi uhkaa Castron oppijärjestelmää.

Vallankumouksen sosiaaliset uudistukset ovat Raffylle pelkkää silmänlumetta. Suurtilallisten maat pienviljelijöille jakanut maauudistus on vain Fidelin temppu anastaa kuubalaisten maat. Kansainvälistä tunnustusta saanut lukutaitokampanja on Raffylle indoktrinaatiokampanja. Denguekuumeen vastaisen taistelun oikeana pontimena on desinfioida kuubalaisten aivot ajattelunvapaudesta.

Raffyn uskomattomat paljastukset perustuvat kirjoittajan mukaan nimettömiin haastatteluihin Kuubassa ja tuntemattomaksi jäävään arkistomateriaaliin. Lähdeviitteet puuttuvat kirjasta täydellisesti. Raffyn varsinaisia todistajia ovat Miamissa asuvat Castron vastustajat, joiden kilpailevat kertomukset syövät toistensa argumentit.

Yksi lähdeteos on Raffylle ollut ylitse muiden: salanimellä kirjoittavan alkemistin, pilapiirtäjän ja nojatuolivakoojan Servando Gonzálezin omakustannekirja The Secret Fidel Castro, jonka itse tehtyyn ”persoonallisuusprofiiliin” perustuvia totuuksia Raffy toistaa johdonmukaisesti. Tämäntasoinen lähdemateriaali vie kirjalta kaiken uskottavuuden.

Serge Raffy kirjoittaa Kuuban ja Castron historian uusiksi, mutta tutkimukselle kirjasta ei ole hyötyä. Kuuban historian vuosiluvut, maantiede ja henkilöt on kirjassa usein esitelty täysin väärin: mafiapomo Meyer Lansky on ”luutnantti Lenski”, orjien jälkeläisiä ja maatyöläisiä edustavat mambí-taistelijat ovat ”Kuuban porvaristoa” ja vuonna 1968 tapahtunut pienyritysten lakkauttaminen on kääntynyt ”pienelinkeinojen vapauttamiseksi”.

Ranskankieliselle teokselle ei ole löytynyt edes englanninkielistä kustantajaa. Kirjan luettuaan ymmärtää, miksi. Ihmetystä aiheuttaa vain se, miksi Suomen suurin kustantamo on tarttunut Raffyn syöttiin.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10-11/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!