Tapahtumat: Elokuvaa, sarjakuvaa ja Tunisian kulttuuria

Faktaa & fiktiota

Rakkautta & anarkiaa -elokuvafestivaali tuo taas Suomeen joukon kiinnostavia elokuvia maailmalta. Eurooppalaisesta ohjelmistosta Kumppanin toimitus poimii tärpiksi festivaalin avajaiselokuvan Gegen die Wand (Seinää vasten).

Turkkilaissyntyisen Fatih Akinin elokuvassa kulttuurien ja sukupolvien törmäilyä ryydittävät musta huumori, suorasukainen seksuaalisuus ja yllättävät käänteet. Jos Michael Mooren Fahrenheit 9/11 on tullut jo nähtyä, lisäperehdytystä aiheeseen tarjoaa Robert Greenwaldin haastatteludokumentti Uncovered – the whole truth about the war in Iraq. Control room antaa puolestaan qatarilaiselle al-Jazeera -kanavalle uudet kasvot. Israelilaisen Anat Halachmin dokumenttielokuva Channels Of Rage kertoo telavivlaisten rap-tähtien, juutalaisen Subliminalin ja Israelin arabin Tamer Nafarin ystävyyden syöksykierteestä palestiinalaisten toisen kansannousun alettua.

Fiktion puolella festivaali tarjoaa useita argentiinalaisia, hongkongilaisia ja korealaisia elokuvia sekä japanilaista animaatiota.

 

Rakkautta & anarkiaa Helsingissä 16.–26.9.2004

 

Sarjakuvaa meiltä ja maailmalta

Syyskuun puolivälissä Helsinki täyttyy sarjakuvanäyttelyistä ja aihetta käsittelevistä seminaareista sekä työpajoista – sarjakuvafestivaalin tapahtumia on niin runsaasti, että ne alkavat jo torstaina 16.9, mutta runsaimmin ohjelmaa on viikonloppuna.

Festivaaliin osallistuu sarjakuvantekijöitä paitsi kotimaasta, myös esimerkiksi Iranista ja Intiasta. Iranilainen humoristi Javad Alizadeh kertoo työstään kulttuurikeskus Stoassa torstaina kello 18. Hänen töitään on esillä samassa paikassa 16.-21.9.

Intialainen piirtäjä ja kansalaisjärjestöaktivisti Sharad Sharma puolestaan vierailee viikkoa ennen festivaalia Helsingissä ja osallistuu 8.9. klo 14.30-17.00 seminaariin ”Grassroots comics – a case for democracy?”, joka pidetään intialaisten seinäsarjakuvien näyttelyn (8.9 – 3.10) yhteydessä Kiasman Takaikkunassa.

 

Helsingin XIX sarjakuvafestivaalit 16.–19.9. 2004

 

Tunisian tunnelmia

Tunisian kulttuuriviikko järjestetään kulttuurikeskus Caisassa 6.–10. syyskuuta. Viikon aikana nähdään muun muassa perinteisen tunisialaisen tanssin ja musiikin esityksiä.

Kulttuuriviikkoon liittyvät myös kaksi Caisan tiloissa järjestettävää taidenäyttelyä. Toisessa on esillä Tunisiasta innoituksensa saaneiden suomalaisten taiteilijoiden akvarellimaalauksia ja toinen koostuu tunisialaisten mestaritaiteilijoiden töistä.

Lisäksi viikon aikana on mahdollisuus tutustua tunisialaiseen ruokakulttuuriin ja opetella tunisialaisia tansseja. Kulttuuriviikko on osa ulkoministeriön tukemaa Tuhat ja yksi askelta -tapahtumaa, jossa esitellään arabialaista kulttuuria.

 

Tunisian kulttuuriviikko Caisassa Helsingissä 6.–10.9. 2004

 

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!